Ældrerådet udsender et nyhedsbrev hvert kvartal. De udgives her på siden men du kan også få dem tilsendt ved at skrive dig på listen hos Grete Eriksen: grer@esbjergkommune.dk
- Forside
- Nyhedsbreve og årsberetninger
Nyhedsbreve og årsberetninger
Ældrerådet er med på råd i mange beslutninger, der føres ud i livet. Derudover sker der mange ting i kommunen, som ældrerådet gerne vil kommentere eller vise.
Nyhedsbreve 2018 - 2021
Temaeftermiddag: Fremtidens seniorliv i Esbjerg kommune den 28.09.23
Fremtidens seniorliv, dette er overskriften på det kommende arrangement, som ældrerådet inviterer til her i sensommeren, nærmere bestemt den 28. september 2023.
Emnerne vil være:
- Testamenter og fremtidsfuldmagter
- Fremtidens seniorboliger
- Fremtidens velfærdsteknologi
Nærmere information og program vil blive opslået på hjemmesiden samt annonceret i Ugeavisen.
Dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg
Ældrerådet har afholdt sit halvårlige dialogmøde med det politiske udvalg med følgende emner:
- Plejehjemsråd
- Udviklingshæmmedes vilkår, når de bliver seniorer
- Aflastningspladser, herunder intervalophold
- Budget 2024
Vi har foreslået, at der etableres plejehjemsråd på alle plejehjem i kommunen. Vi ønsker mere involvering fra såvel beboere, pårørende samt civilsamfundet i øvrigt. Dette vil skabe mere åbenhed og interesse for plejehjembeboernes liv og hverdag og grundlag for involvering af frivillige i lokalsamfundet. Udvalget var ikke positive overfor forslaget, men vi vil naturligvis vende tilbage med forslaget.
De udviklingshæmmede seniorer har naturligvis samme behov som øvrige borgere, hvorfor vi fandt anledning til at gøre opmærksom på behovet for aktiviteter sammen med ligesindede i deres nærområder.
Der er etableret en lang række aflastningspladser, men undertiden kan det være vanskeligt at få tilbudt aflastningsplads i borgernes nærområder, idet mange pladser er fuldt besat med intervalaflastning. Borgere med demens, som undertiden har brug for en aflastningsplads, vil nødvendigvis have brug for at komme i kendte og trygge rammer, hvilket ikke altid kan efterkommes, og dette finder ældrerådets uhensigtsmæssigt.
Budget 2024 arbejdes der med i kommunen og de enkelte forvaltninger, og i ældrerådet er vi naturligvis bekymrede i forhold til meldingerne om besparelser, og i stedet bør der være fokus på levering af kvalificeret pleje til vore svageste medborgere. Der er mange udfordringer i ældreplejen, bl.a. behovet for rekruttering af uddannet personale og
opkvalificering af de mange uuddannede medarbejder, som allerede er ansat i plejen.
Høringssvar
Esbjerg kommune er forpligtet til at foretage høring forud for de politiske beslutninger, og denne ret benytter ældrerådet sig naturligvis af.
Processen omkring ny seniorpolitik er igangsat og her har ældrerådet indsendt vore synspunkter hertil.
Vi har også kommenteret ”Strategi for mennesker i udsatte livspositioner”, og her har vi især gjort opmærksom på, at vi forventer, at strategien bliver efterfulgt af en række handlingsplaner, så den enkelte borger kan mærke, at der er reelle hensigter bag strategien.
Vi har også kommenteret rapport vedrørende Strategi og kvalitet, og her har vi gjort opmærksom på det fortsatte behov for fokus på medicinhåndteringen samt dokumentation. Derudover har vi gjort opmærksom på behovet for oplæring og opkvalificeringen af de mange uuddannede vikarer, som er ansat i plejesektoren, hvilket kræver en særlig indsats, hvis kvaliteten skal opretholdes.
Vi modtager også mange projekter vedrørende trafikale forhold i høring, hvor det handler om ændringer i signalreguleringer i lyskryds, og her gør vi opmærksom på, at arbejdet udføres i henhold til projektbeskrivelserne, og der føres kontrol med arbejdets udførelse, således at overgangene udføres som niveaufrie.
Der arbejdes også med tiltag i forhold til ”Det inkluderende Samfund”, og her er der fokus på indkøbs forholdene og oplysninger til medarbejderne.
Endvidere er der tiltag med fokus på overgangen fra arbejdsliv til seniorliv.
Facebook og hjemmeside
Vi lægger løbende informationer ud på facebook og vores hjemmeside.
Gertrud Hansen, formand
Forholdene på kommunens plejehjem
Starten af 2023 var præget af en del avisartikler, hvor pårørende til plejehjemsbeboere gav udtryk for kritik af forholdene og her især på det nye plejehjem Sirius Seniorbo. Og fra ældrerådets side, var det naturligvis også en sag, som vi var optaget af. Efterfølgende er der afholdt dialogmøder med de pårørende, ligesom der er udarbejdet en handleplan for alle plejehjem, som nu er politisk vedtaget. Her bliver der sat fokus på emnerne:
- Forventningsafstemning og samarbejde med beboere og pårørende
- Kultur på arbejdspladsen.
- Opkvalificering af medarbejdere
Fra ældrerådets side vil vi løbende følge evalueringen af forløbet og udviklingen.
Besparelser på den kollektive trafik
Besparelserne på den kollektive trafik i Esbjerg kommune har også haft vores bevågenhed, idet de varslede besparelser betød nedlæggelse af busruter i Esbjerg, ligesom man havde til hensigt at nedlægge busruten i Ribe. På trods af vore indsigelser endte det med byrådets beslutning om nedlæggelser af busruter, ligesom busruten i Ribe nedlægges. For borgerne betyder det højere billetpriser og dårligere service.
Sundhedspolitikken
Sundhedspolitikken har også været i høring, og i den forbindelse har vi gjort opmærksom på vilkårene for mental trivsel for seniorer. Det er yderst væsentligt for den mentale sundhed, at vi har mulighed for relationer til andre mennesker for at undgå ensomhed, hvorfor vi også her har gjort opmærksom på vigtigheden af, at der skabes mulighed for at mødes med ligesindede i områderne omkring plejehjemmene, hvor ældreboligerne er placeret.
Boligtilbudene er også yderst vigtige, idet de rigtige boligforhold er af stor betydning
for de ældres trivsel i hverdagen.
Plejehjemsråd
Ældrerådet arbejder med forslag om oprettelse af plejehjemsråd.
Tidligere har der været bruger/pårørenderåd på alle plejehjem, men i forbindelse med bortfald af lovkrav herom, så valgte Esbjerg kommune at nedlægge disse. Tidligere har udvalget for sundhed og omsorg besluttet, at der skulle oprettes inddragende fora på samtlige plejehjem, men i ældrerådet er vi af den opfattelse, at der bør tages initiativ til oprettelse af et plejehjemsråd i stedet. Disse råd vil kunne være med til at styrke dialogen mellem beboere/pårørende og kommunen og personalet.
Seniorguide
Ældrerådet har i samarbejde med ekstern leverandør fået udarbejdet en seniorguide, som nu er tilgængelig på alle biblioteker samt andre mødesteder for seniorer. Derudover vil magasinet blive klyngeomdelt i særlige områder. Der vil være mulighed for at hente magasinet på bibliotekerne.
Seniorpolitik
Det er nu politisk besluttet, at Esbjerg kommune skal have udarbejdet en ny seniorpolitik og processen er igangsat. Her er mange interessenter involveret, og ældrerådet naturligvis også, og vi håber at de mange input hertil vil give et bredt og nuanceret aftryk på den kommende politik.
Ældrerådsarbejdet generelt
Ældrerådsmedlemmerne indgår gerne i arbejdsgrupper og styregrupper, når det er muligt, hvor vi således har mulighed for indflydelse, og derfor har vi også en række arbejdsgrupper, som går mere i dybden med nogle af emnerne.
Derudover har vi igangsat arbejdet med at afholde temadag for alle seniorer i kommunen. Tid og sted er valgt, og vi vil informere nærmere herom senere.
Vi vil derfor opfordre til at følge vores arbejde på hjemmesiden og facebook.
Gertrud Hansen, formand
Afbureaukratiseringsprojekt
Plejepersonalets brug af tid på registreringer og dokumentation tales der meget om, og nu har Esbjerg kommune truffet beslutning om en afbureaukratiseringsproces, hvor man vil gennemgå alle former for dokumentationskrav og nærmere analysere, om der er reelt lovkrav hertil, ligesom nødvendigheden vil blive vurderet. Dette hilses velkommen, idet ældrerådet mener, at personalets tid skal anvendes bedst muligt i forhold til borgernes basale behov for pleje og nærvær.
Dialogmødet med udvalget for sundhed og omsorg
Ældrerådet holder halvårlige dialogmøder med udvalget, og ved seneste møde drøftedes bl.a.:
- Forholdene på kommunens plejehjem generelt og i relation til tilsyn, anmeldte og uanmeldte
- Rekruttering, fastholdelse og uddannelse samt kontinuitet i plejen
- Aktiviteter omkring kommunens plejecentre med inspiration i Sirius Seniorbo
Fra ældrerådets side har vi fokus på tilsynsrapporterne, og i den forbindelse har vi drøftet nogle af de anmærkninger, som har givet anledning til ekstra opfølgning på disse forhold, og vi afventer nu den sidste afrapportering.
De fleste kommuner er udfordret på personalet, hvilket også gælder Esbjerg kommune, og dette gav naturligvis også anledning til drøftelse, idet såvel udvalget som ældrerådet fandt det yderst vigtigt, at kommunen kan tiltrække og fastholde kompetente medarbejdere.
I forbindelse med etablering af Sirius Seniorbo har der væres fokus på etablering af lokaler samt tilbud til borgere, som kunne komme i huset og deltage og på den måde være en del af fællesskabet, og ældrerådet finder, at der i den resterende del af kommunen bør være tilsvarende fokus på at etablere disse lokale tilbud til borgerne.
Boliger i Ribe området
Ældrerådet har ved flere lejligheder drøftet muligheden for at få truffet aftale om boliger med kommunal visitationsret i Ribe tilsvarende den ordning, som findes i den øvrige del af kommunen, og vi afventer nu, at der findes en løsning med Ribe Boligforening.
Vi har også drøftet mulighederne for etablering af seniorboliger i Ribe området, og her er man udfordret på egnede grunde, som opfylder krav om nærhed til indkøb, offentlig transport og lignende, ligesom vi også har drøftet mulighederne for etablering af seniorbofællesskaber i kommunen.
Nye projekter med involvering af Ældrerådet
Ældrerådet er involveret i flere projekter, og her kan nævnes et nyt projekt som er igangsat, idet der er åbnet et tilbud til yngre borgere med demens på Margrethegården i Ribe med tilbud om rådgivning og aktiviteter i lighed med tilsvarende tilbud i Esbjerg. Tilbudene vil senere blive evalueret.
Ligeledes er der startet et projekt med fokus på ”Det inkluderende samfund” i forhold til borgere med demens og deres udfordringer i samfundet.
Der arbejdes endvidere med projektet ”Fra arbejdsliv til Seniorlig”, hvor der fokuseres på overgangen i livsforløbet, som for nogen kan være udfordrende.
Seniorpolitik
Der skal udarbejdes en ny seniorpolitik i Esbjerg kommune, og i den forbindelse har Ældrerådet drøftet dette, ligesom vi overfor forvaltningen har givet udtryk for vores forventning om direkte indflydelse både på proces og indhold. Nu afventer vi det politiske udvalgs stillingtagen til procesplanen og organiseringen heraf.
Strategi for den frivillige indsats
Esbjerg kommune har udarbejdet en strategi for den frivillige indsats, som indeholder mange tilkendegivelser i forhold til samarbejdes mellem kommunen og de frivillige organisationer, og fra ældrerådets side gør vi opmærksom på, at det er vigtigt at strategien følges op af reelle handleplaner. Ligeledes mene vi, at der bør tages initiativer til at forenkle foreningernes administrative opgaver, så foreningerne kan bruge kræfterne på reelle indsatser i forhold til brugerne af tilbudene.
Ældrerådet som høringspart
Ældrerådet indsender høringssvar, hvor det er muligt, ligesom vi gør vores indflydelse gældende i alle de udvalg og arbejdsgrupper, hvor vi har mulighed for at deltage, og vi forsøger løbende at orientere om vores arbejde både på hjemmesiden og på facebook, hvor I kan læse mere herom.
Budget 2023
Ældrerådet fik forelagt budgetforslaget for 2023, og i den forbindelse afgav vi høringssvar, idet vi fandt det nødvendigt at gøre opmærksom på vore bekymringer i forhold til de foreslåede generelle besparelser, som ikke var nærmere defineret.
For ældrerådet er det vigtigt, at der er tilstrækkelig økonomi til ældreområdet, idet det er en forudsætning for en tryg og god ældrepleje, som kan tiltrække, fastholde og udvikle det antal medarbejdere, som der er brug for. Derudover er det yderst væsentlig, at der prioriteres midler til fortsat at uddanne medarbejdere, således at der også fremadrettet er et kvalificeret grundlag for rekruttering. Budgetterne er nu politisk vedtaget, og vi afventer derfor nu, hvordan besparelserne reelt vil blive udmøntet.
Vi fandt også behov for at gøre opmærksom på, at der bør afsættes midler til investering i nye teknologiske løsninger, som kan være til gavn for såvel borgere som medarbejdere.
Fremkommelighed i det offentlige rum
De trafikale forhold har stor betydning for fremkommeligheden for kørestolsbrugere og gangbesværede, og disse forhold har ældrerådets bevågenhed, idet vi vurderer projektbeskrivelserne og afgiver høringssvar herpå.
Vi har jævnligt beskrevet forholdene i Bilka krydset og Gjesing station, som vi fandt yderst kritisable. Efter mange drøftelser og besigtigelser er vi nået frem til, at kommunen har indset, at der er behov for ændringer i et stort antal overgange, og nu afventer vi så, at arbejdet bliver udført.
Pårørendepolitik
Pårørendepolitikken er for længst vedtaget, og efterfølgende er der iværksat arbejde omkring analysering af tilbud til pårørende samt implementering af politikken. I den forbindelse har vi gjort opmærksom på vigtigheden af processen i forhold til at nå ud til samtlige medarbejdere i kommunen, som har borgerkontakt.
Endvidere har vi konstateret, at det er besluttet at afsætte midler til forlængelse af ansættelsen for pårørendevejlederen, som løfter en stor opgave i forhold til kontakten til de mange pårørende, som har brug for hjælp og støtte.
Strategi og kvalitet
I forbindelse med redegørelsen for tilsyn med den kommunale ældrepleje, viste der sig en række forhold, som gav anledning til bekymring.
Der blev foretaget yderligere tilsyn i forhold til kritikken, og nu afventer vi en tilbagemelding på de seneste tilsyn med henblik på at vurdere, om den positive udvikling fortsætter og fastholdes. Der vil komme en afrapportering i slutning af året.
Involvering i udviklingsarbejde
Ældrerådsmedlemmerne ønsker i høj grad at få indflydelse på udviklingsarbejdet i kommunen, hvorfor vi også deltager i en lang række arbejdsgrupper, idet det giver indsigt og indflydelse, som er til gavn for kommunens ældre borgere.
For tiden er vi bl.a. repræsenteret i
- ”Fra arbejdsliv til seniorliv”
- ”Styregruppe vedrørende Rådgivning og aktivitetscenter for yngre demente.”
- ”Det inkluderende samfund”
Derudover har vi nedsat en række arbejdsgrupper, som beskæftiger sig med
- Velfærdsteknologi
- Tilgængelighed i det offentlige rum
- March mod ensomhed
- Tilsyn såvel anmeldte som uanmeldte
Hjemmeside og facebook
Det er muligt at følge ældrerådsarbejdet på både hjemmeside og facebook.
Statusrapport vedrørende tilsyn
Ældrerådet har modtaget statusrapport vedrørende tilsyn i forhold til den kommunale ældrepleje, og det er vores opfattelse, at rapporten indikerer en række problemstillinger, som giver anledning til bekymring. Der bliver gjort opmærksom på mange utilsigtede hændelser, som kan være af stor betydning for de pågældende beboere, og det er vores forventning, at der tages initiativ til indsatser til forbedring, ligesom vi også har gjort udvalget for sundhed og omsorg opmærksom på, at vi forventer at blive inddraget i processen. Vi afventer nu forvaltningens tilbagemeldinger på forholdene.
Boliger med visitationsret i Ribe
Fra ældrerådets side gjorde vi i 2021 opmærksom på problemstillingerne omkring manglende boliger med visitationsret for kommunen i Ribe området. Det daværende udvalg svarede, at man forventede at problemet ville løse sig ved nybyggeri i Ribe, men eftersom dette er udskudt flere gange, er det ældrerådets opfattelse, at Esbjerg kommune bør gå i dialog med boligforeningen med henblik på indgåelse af aftale om en række egnede boliger.
Møde med politikere i udvalget for sundhed og omsorg
Ældrerådet har afholdt møde med udvalget for sundhed og omsorg og drøftet en række forhold.
Vi drøftede bl.a. udfordringerne i plejen omkring rekruttering, fastholdelse og vikaransættelserne.
Det er vores opfattelse, at der er mange ufaglærte i plejen, ligesom der er rigtig mange vikarer, hvilket betyder rigtig mange skift blandt personalet. Dette giver anledning til utryghed blandt de sårbare ældre, som ikke magter at forholde sig til nye medarbejdere hele tiden, hvilket måske også kan give anledning til fejl. Vi drøftede mulighederne med omorganisering i mindre teams, hvor medarbejdere i højere grad er selvvisiterende og får større indflydelse på egen arbejdsdag.
Vi drøftede ligeledes forholdene omkring aktiviteter på plejecentrene igen. Især de plejecentre, hvor dagcentrene er lukket, kunne man måske tage initiativ til at skabe mere liv lokalt.
Vi fandt også behov for igen at gøre opmærksom på problemerne omkring de nyindkøbte elbusser, idet det er vores opfattelse, at Esbjerg kommune har forpasset sin mulighed for at få indrettet de nye busser med eldrevne kørestolsramper, som ville have været en væsentlig forbedring for mange handicappede borgere i kommunen.
Fremkommelighed
I ældrerådet er vi meget optaget af forholdene omkring fremkommelighed i det offentlige rum.
Vi er bl.a. gjort opmærksom på forholdene omkring borgerservice i Bramming, og i den forbindelse har vi rettet henvendelse med henblik på forbedring af forholdene for kørestolsbrugere.
Vi har også gentagne gange gjort opmærksom på forholdene i Bilka krydset, og nu afventer vi tilbagemelding fra kommunen i forhold til gennemgang af krydset og de udbedringer, der skal udføres.
March mod ensomhed
Igen i år vil marchen mod ensomhed blive gennemført med start på Bornholm og afslutning på Rådhuset i Esbjerg den 14. oktober.
Der er stadig behov for at sætte fokus på problematikken omkring uønsket ensomhed, som for rigtig mange mennesker har stor betydning for deres mentale sundhed og livskvalitet. I Esbjerg kommune arbejder vi videre på tiltag i forhold til den mentale sundhed, ligesom de mange frivillige foreninger har relevante tilbud.
Besøg på Sirius Seniorbo
Ældrerådet har besøgt Sirius Seniorbo efter at det nye plejecenter er taget i brug, og det bliver spændende at følge udviklingen i området, som rummer mange tilbud.
Vi blev endvidere orienteret om de mange muligheder for aktiviteter for borgerne i nærområdet, det være værksteder, lokaler til kreative sysler, spil og cafe. Når vi ser de muligheder, der er etableret her, er det ældrerådets opfattelse, at Esbjerg kommune bør tage initiativ til at etablere tilsvarende tilbud i de øvrige områder i kommunen, hvor mange seniorer har tilsvarende ønsker.
Hjemmeside, Facebook
Følg ældrerådets arbejde på vores hjemmeside og facebook.
Gertrud Hansen, formand
Det nye ældreråd
Det nye ældreråd er påbegyndt sit arbejde og efter godkendelse af vedtægter og forretningsorden, så er grundlaget fastlagt for det kommende arbejde i rådet.
Der er afholdt introduktionsmøder og der har været mulighed for kursusdeltagelse for nyvalgte medlemmer.
Mental sundhed
Ældrerådet har modtaget forslag til strategi for mental sundhed i Esbjerg kommune i høring, og i den forbindelse har vi gjort opmærksom på en række forhold, som vi mener er væsentlige.
Vi finder det yderst væsentlig, at strategien følges op af reelle handlingsplaner, ligesom der bør sættes mål og pejlemærker for indsatserne.
Kommunen bør støtte op om frivillige organisationer og foreninger, som yder en væsentlig indsats i forhold til ensomhedsbekæmpelsen.
Aktiviteter for ældre
Nedlukningsperioderne forårsaget af corona har betydet aflysning og nedlukning af mange aktiviteter for ældre. Derfor mener ældrerådet også, at der bør være fokus på
hjælp til opstart af aktiviteterne igen, ligesom der bør rettes ekstra fokus på de borgere, som har været isoleret under corona epidemien og derfor måske har behov for hjælp til igen at være aktive i foreningslivet.
Sektorplan for park, skov og friluftsliv
Esbjerg kommune har udarbejdet forslag til ovennævnte sektorplan, hvilket ældrerådet har afgivet høringssvar på. Vi er i den forbindelse meget optaget af muligheden for fremkommeligheden for alle i det offentlige rum, hvorfor vi også har valgt at kommentere på forslaget, idet vi mener, at der bør tages videst muligt hensyn til de svageste trafikanter, altså kørestolsbrugere, rollatorbrugere og andre med handicaps. Derfor har vi også påpeget behovet for hvilesteder strategisk placeret i forhold til brugerne, ligesom bænke bør være forsynet med armlæn.
Bilka krydset/Gjesing station
Ældrerådet har gentagne gange gjort opmærksom på forholdene for de svageste trafikanter i ovennævnte kryds, og efter adskillige henvendelser har såvel udvalgsformand som direktøren for området erkendt problematikken, og der vil blive taget initiativ til ændringer, således at overgangene etableres som niveaufrie.
Ældrerådet vil naturligvis følge arbejdet nøje og påse, at forbedringerne udarbejdes.
Nye el-drevne bybusser
Sydtrafik har ibrugtaget nye el-drevne bybusser i Esbjerg, og fra ældrerådets side må vi udtrykke vores skuffelse, idet busserne er udstyret med manuelt betjente ramper til kørestolsbrugerne, og især når vi samtidig er bekendt med, at bl.a. Odense kommune i 2021 allerede har indsat nye busser med el-drevne ramper, hvilket betyder at kørestolsbrugere og rollatorbrugere nemt selv kan betjene disse ramper uden at skulle søge hjælp fra andre passagerer.
Pårørendepolitik
Pårørendepolitikken blev i 2021 godkendt, og nu er processen omkring udmøntningen startet.
Arbejdsgrupper er nedsat og samtlige forvaltninger har igangsat et analysearbejde med henblik på at få overblik over samtlige tilbud til pårørende.
Følgegruppen, hvor ældrerådet er repræsenteret, bliver løbende orienteret, og i den forbindelse har vi gjort opmærksom på, at udmøntningen af politikken og de værdier som politikken bygger på, også skal ud til alle medarbejdere, som kommer i kontakt med pårørende.
Regionsældrerådet i region Syddanmark
Der har været afholdt valg til bestyrelsen for Regionsældrerådet i region Syddanmark og Ældrerådet i Esbjerg kommune har stadig et medlem i bestyrelsen.
Hjemmeside og facebook
Det er muligt at følge ældrerådets arbejde både på vores hjemmeside og facebook.
Gertrud Hansen
formand
Samarbejde
Ældrerådet har ved gentagne henvendelse rejst spørgsmål vedrørende fremkommeligheden i Esbjerg kommune og her helt specifikt omkring Gjesing station/Bilka krydset, og derudover har vi gjort opmærksom på kommunens manglende inddragelse af ældrerådet i disse forhold. Dette har vi også foreholdt borgmesteren på et møde med deltagelse af repræsentanter for såvel ældrerådet, handicaprådet og udsatterådet, og vi har naturligvis en forventning om, at alle forvaltninger vil indgå i et samarbejde.
Pårørendepolitik
Vi har nu en fælles pårørendepolitik i Esbjerg kommune. Med baggrund i de mange henvendelser, som vores pårørendevejleder modtager, så er der ingen tvivl om, at dette område har brug for opmærksomhed. Vi har naturligvis en forventning om, at der bliver sat handling bag ordene, og politikken kommer ud og lever, der hvor borgerne møder kommunens medarbejdere, og hvor de pårørende spiller en væsentlig rolle i samarbejdet.
Ensomhed
Vi har i 2021 haft fokus på ensomhed og i den forbindelse har ældrerådet deltaget i dialogmøde med politikerne.
Ensomhed kan være omkostningsfuldt for samfundet, det være menneskeligt og økonomisk og det er utrolig vigtigt, at der fortsat sættes handling på disse problemer, som findes i alle aldre.
Ældrerådet vil igen i 2022 tage emnet op, idet vi forventer, at der tages initiativ til en kommunal og national strategi på området.
Inddragende fora
Fra ældrerådets side har vi gjort opmærksom på ønsket om inddragelse af såvel pårørende og andre med indsigt og interesse for vore plejehjem. Vi mener, at plejehjemmene skal være mere åbne og inddragende i forhold til lokalsamfundet.
Udvalget for sundhed og omsorg har truffet beslutning om et forum på plejecentre, hvor pårørende og andre inddrages, hvilket vi hilser velkommen og nu afventer reelle tiltag.
Aktiv Esbjerg Strand
Ældrerådet er blevet introduceret til projektet vedrørende Aktiv Esbjerg Strand, og vi har naturligvis også gjort opmærksom på tilgængeligheden, idet vi må forvente, at alle overgange etableres niveaufri, så alle kan benytte faciliteterne uanset hvilke fysiske begrænsninger man måtte have.
Valg til ældrerådet
Efteråret har været præget af valg til ældrerådet. Valget foregik med afgivelse af brevstemme, og vi kunne have ønsket en større valgdeltagelse.
7 medlemmer er genvalgt og 6 nye medlemmer blev valgt, derudover er der 3 suppleanter.
Ved det konstituerende møde blev Gertrud Hansen genvalgt som formand. Conni Jørgensen nyvalgt som næstformand og Egon Nielsen genvalgt som kasserer.
Det nye ældreråd tiltræder 1. januar 2022 og vores hjemmeside vil efterfølgende blive opdateret.
På ældrerådets vegne
Gertrud Hansen, formand
Valg til ældrerådet
Valget til ældrerådet nærmer sig, og alle borgere i Esbjerg kommune, som er fyldt 60 år, vil modtage materiale om kandidater samt stemmeseddel, således at man kan afgive sin brevstemme.
Der er 16 kandidater til 13 pladser, og vi håber naturligvis, at alle vil bruge sin demokratiske ret til at afgive sin stemme. I ældrerådet er vi af den opfattelse, at det er utrolig vigtigt, at man har et demokratisk mandat til at udføre sit arbejde i rådet.
Vi håber naturligvis, at alle stemmeberettigede borgere i Esbjerg vil bruge sin mulighed for at stemme.
Ensomhed
Ensomheden er for alle aldersgrupper et problem som tydeligvis er vokset under Corona, og fra ældrerådets side har vi ved henvendelse til udvalget for sundhed- og omsorg gjort opmærksom på problemet for de ældre borgere. Politikerne har erkendt problemet og imødekommet vores henvendelse, og der vil blive gjort tiltag for at indtænke omsorgsbesøg til ensomme ældre.
Indflytning plejecentret Sirius
Tidspunktet for indflytning på det nye plejecenter Sirius nærmer sig. Dette har medført en række spørgsmål fra de beboere og deres pårørende, som er omfattet af flytningen. Fra ældrerådets side har vi gjort opmærksom på problemerne overfor forvaltningen, og i den forbindelse skulle der efterfølgende være taget flere initiativer til at råde bod herpå, så vi håber, at der er skabt det nødvendige overblik for de involverede.
Mangel på ældre- og handicapvenlige boliger i Ribe området
Esbjerg kommune råder over et stort antal ældre- og handicapvenlige boliger, hvor kommunen har visitationsret.
Det drejer sig om i alt 727 boliger. Heraf er der placeret 119 i det såkaldte distrikt syd. Når vi ser på placeringen af boligerne i distrikt syd, så viser det sig, at der ingen boliger findes syd for Darum. Det betyder, at der ingen boliger findes i det gamle Ribe kommune. Ældrerådet har gjort udvalget for sundhed- og omsorg opmærksom på problemet, idet vi finder det uacceptabelt, at borgere fra Ribe området bliver henvist til en bolig i Gørding, Bramming og Esbjerg. Fra ældrerådets synspunkt er det overordentligt vigtigt, at man kan forblive i sit nærområde, især i situationer, hvor man får brug for hjælp og har begrænsede personlige ressourcer.
Vi afventer svar fra det politiske udvalg, men ældrerådet vil insistere på, at der findes en løsning for Ribe området.
Udskrivning fra Hospice Sydvestjylland
Esbjerg kommune har modtaget 5,1 mio. kr. til projekt ”En værdig død”. Projektet er i samarbejde mellem Esbjerg kommune og Hospice Sydvestjylland. I den forbindelse er ældrerådet informeret om, at der i visse tilfælde er borgere, som udskrives fra hospice, hvor der er behov for at finde et andet boligtilbud, idet disse borgere ikke har mulighed for at vende tilbage til deres hidtidige bolig. Denne problemstilling har vi fra ældrerådet gjort opmærksom på overfor projektledelsen.
Pårørendepolitik
Processen med udarbejdelse af pårørendepolitikken er igangsat på baggrund af de afholdte workshops. Vi ser frem til vores mulighed for at afgive høringssvar, ligesom vi naturligvis også har forventninger til kommunens indsats i forhold til implementeringen.
Gjesing station og Bilka-krydset
Ældrerådet har nu i mere end 1 år arbejdet med forholdene omkring Gjesing station ved Bilka krydset. Vi har gentagne gange gjort opmærksom på de uhensigtsmæssige forhold for kørestolsbrugere, rollatorbrugere og andre svage trafikanter. Mange har bemærket uhensigtsmæssighederne i forbindelse med tv-optagelserne.
Fra såvel ældrerådet, handicaprådet, udsatterådet og vindrosens bestyrelse har vi til hensigt at forfølge sagen.
På ældrerådets vegne
Gertrud Hansen, formand
Valg til ældrerådet
Ældrerådet har startet valgprocessen, idet 2021 er et valgår også for ældrerådet.
Vi har allerede nu fastsat følgende datoer:
Der afholdes orienteringsmøder om valg til ældrerådet:
mandag den 23. august kl. 19.00 Mødestedet i Bramming
tirsdag den 24. august kl. 19.00 Seminariehuset i Ribe
torsdag den 26. august kl. 16.30 Hovedbiblioteket i Esbjerg
Vi vil opfordre til at møde frem og høre om ældrerådsarbejdet samt vilkår for opstilling m.v.
Valget afholdes som brevstemme, og valgdatoen er fastsat til den 9. november 2021.
Fremkommelighed i Esbjerg kommune
Ældrerådet har gentagne gange rettet henvendelse vedrørende forholdene ved Gjesing station, som vi ikke mener lever op til kommunens målsætning omkring tilgængelighed for alle i Esbjerg kommune.
Vi har nu i samarbejde med handicaprådet, udsatterådet og bestyrelsen for Vindrosen aftalt, at vi i fællesskab rejser sagen overfor Esbjerg kommune.
Vi har også truffet aftale om en kontaktgruppe til teknisk forvaltning, således at vi fremover kan være involveret på et tidligere stadie i forhold til fremtidige projekter.
Møde med udvalg for sundhed og omsorg
Vi har i foråret afholdt møde med det politiske udvalg, hvor vi drøftede
- ensomhed efter Corona
- busbilletter
- flytning til nyt plejecenter
- lægesituationen i Esbjerg
Der var enighed om, at ensomheden som følge af nedlukningen kunne være steget, og at der måtte gøres en særlig indsats i forhold til at nå de pågældende.
Vi foreslog endvidere, at ældre borgere skulle have mulighed for at køre bus til særpris i lighed med tilsvarende ordninger i andre kommuner, hvilket der dog ikke var fuld enighed om i udvalget.
Vi har også sat fokus på forholdene for de ældre, som skal flytte i forbindelse med lukning af plejehjem, og indflytning på det nye plejecenter, og fra forvaltningens side blev det oplyst, at man var i gang med planlægningen, og at der var fuld støtte til borgerne i forbindelse med flytteopgaven.
Vi drøftede endvidere lægesituationen, og her blev det oplyst, at alle borgere i Esbjerg nu er tilknyttet en praktiserende læge.
Fokus på ensomhed blandt ældre
Vi har efterfølgende fremsendt forslag til udvalget om oprettelse af omsorgsbesøg til ældre hjemmeboende uden netværk, som kan være ensomme, idet vi er af den opfattelse, at der ikke er den nødvendige tid til reel samtale og mulighed for at skabe relationer i forbindelse med ordinære besøg til personlig pleje og praktisk hjælp. Alle mennesker har brug for relationer til andre mennesker.
Vi har endvidere deltaget i fælles workshop omkring ensomhed med repræsentanter fra handicaprådet, udsatterådet og Vindrosens bestyrelse.
Pårørendepolitik
Vi har startet processen vedrørende udarbejdelse af ny pårørendepolitik, og vi håber, at emnet interesserer borgerne, idet den sidste workshop herom vil blive afholdt den 12. august på Rådhuset i Esbjerg.
Vi vil fortsat opfordre til at følge ældrerådets arbejde både på hjemmesiden og vores facebook.
Gertrud Hansen, formand
Ældrerådets arbejde er fortsat præget af forholdene omkring Corona – epidemien og de deraf følgende restriktioner. Det betyder, at vi ikke har afholdt ordinære møder hverken i januar eller februar måned.
Det første møde i år er afholdt den 17. marts 2021 i byrådssalen, således at alle restriktioner kunne overholdes. Vi blev på mødet orienteret om status på Corona smittesituationen i Esbjerg kommune og kommunens indsatser i den forbindelse.
Vi har dog kunnet følge op på tidligere sager.
Gjesing station
Ældrerådet er stadig af den opfattelse, at Esbjerg kommune ikke lever op til målsætningen omkring tilgængelighed for alle i det offentlige rum i forbindelse med etablering af Gjesing station.
Foranlediget heraf har vi igen rettet henvendelse til teknik og miljø og gjort opmærksom på forholdene, og vi mener, at kommunen ikke efterlever tilgængelighedsrapporten, idet overgangene er etableret med niveauspring. Vi har ligeledes fremsendt forslag til behandling i udvalget for teknik og byggeri med forslag om, at samtlige overgange etableres som niveaufrie og at Gjesing station etableres efter trafiksikkerhed og tilgængelighed revisorernes anvisninger.
Demensstrategi
Udvalget for sundhed og omsorg har bedt ældrerådet om at fremsende forslag til pejlemærker for demensstrategien for perioden 2021-2025.
I den forbindelse har vi især gjort opmærksom på forholdene omkring kompetenceudviklingen, idet vi mener, at øget kompetence for samtlige medarbejdere er den væsentligste forudsætning for at undgå konflikter og magtanvendelse i forhold til mødet mellem personalet og demente borgere.
Vi mener, at samtlige medarbejdere bør have efteruddannelse og specialuddannelse indenfor demenssygdomme samt uddannelse i pædagogiske redskaber, ligesom en del medarbejdere bør have ekstra uddannelse, således at de kan supervisere kolleger.
Ligeledes gør vi opmærksom på, at der bør afsættes budgetmæssige ressourcer til udvidelse af antal daghjemspladser samt aflastningspladser som forudsætning for aflastning af pårørende.
Der bør ligeledes vær fokus på investering i nye teknologiske muligheder, som kan øge livskvaliteten.
Pårørendevejleder
Esbjerg kommune har ansat pårørendevejleder, som den 1. marts er startet i jobbet. Jeg har afholdt møde med Lene Voetmann og i den forbindelse givet udtryk for, at vi i ældrerådet er af den opfattelse, at det er vigtigt med fokus på den pårørende. De øvrige medarbejdere i kommunen vil altid have fokus rettet mod den borger, som har et behov for hjælp, men her er al fokus rettet mod den pårørende og dennes behov.
Nu afventer vi så igangsætningen af arbejdet omkring den nye pårørendepolitik for hele kommunen.
Ensomhed
Der er igangsat arbejde omkring tiltag til bekæmpelse af ensomhed, og her er repræsentanter fra ældrerådet involveret.
Valg
Valg til bestyrelsen i Danske Ældreråd
Danske Ældreråd er en paraplyorganisation, som samler samtlige ældreråd i Danmark, og der er afholdt valg til bestyrelsen her i foråret. Efterfølgende vil der være valg af ny formand til Danske Ældreråd.
Valg til Ældrerådet i Esbjerg kommune
Der vil i efteråret blive afholdt valg til ældrerådet, og vi starter nu processen op med henblik på planlægningen, og vi vil naturligvis orientere mere herom på et senere tidspunkt.
Gertrud Hansen, formand
Ældrerådets arbejde er stadig præget af restriktioner på grund af corona, hvilket har betydet, at nogle workshops er blevet udsat, men vi ser meget frem til, at dette arbejde kan startes op en gang i 2021, det handler om aktiviteter på plejecentre ligesom vi skal drøfte mulighed for inddragelse i forhold omkring tilsyn på plejecentre.
Gjesing station
Vi har også haft fokus på tilgængeligheden i det offentlige rum, og her handler det om gangbesværede, kørestolsbrugere og rollatorbrugere og deres mulighed for at kunne færdes frit og uhindret rundt i kommunen. Dette har givet anledning til flere henvendelser til teknisk forvaltning i forbindelse med etableringen af fortove, bus øer og lignende ved Gjesing station. Ældrerådet finder forholdene stærkt kritisable, idet vores forventning er, at alle nye overgange etableres uden niveauforskelle, hvilket ikke er sket. Vi har naturligvis en forventning om, at Esbjerg kommune lever op til egne visioner om tilgængeligheden i det offentlige rum for alle, hvorfor vores forhåbning vil være, at dette indtænkes både ved nyetablering og renovering af eksisterende overgange af hensyn til vore svage trafikanter.
Demensstrategi 2020-2025
Vi har haft demensstrategien i høring, og dertil havde vi en række bemærkninger, og bl.a. ønskede vi, at strategien havde indeholdt en række målbare pejlemærker for den anførte tidsperiode.
Vi mener, at den demografiske udvikling tilsiger, at:
- der bør sikres kompetenceudvikling til samtlige medarbejdere i plejen set i lyset af forventet
- stigning af demensramte samt borgere med tilsvarende behov for støtte
- antallet af daghjemspladser til demente bør øges i lokalmiljøet
- antallet af midlertidige pladser bør øges i lokalmiljøet af hensyn til aflastning af pårørende
- at der rettes særlig opmærksomhed på yngre demente og deres familier
- at der investeres i ny teknologi, som kan give forbedrede muligheder for demente
Sektorplan
Esbjerg kommune har udarbejdet forslag til ny sektorplan, hvor der er gjort en del overvejelser i forhold til den fremtidige placering af plejeboliger, samt nedlæggelse af nuværende boliger.
Ældrerådet er af dem opfattelse, at placeringen af fremtidige plejeboliger bør tage udgangspunkt i behovet i borgernes nærmiljø, således at ældre ved indflytning i en plejebolig har mulighed for at bevare tilknytningen til deres hidtidige nærområde.
Ligeledes bør det indgå i planlægningen, at der etableres et tilstrækkeligt antal midlertidige boliger/aflastningspladser i tilknytning til borgernes nærmiljø, idet den nuværende placering er meget skævt fordelt i forhold til borgernes naturlige lokale tilknytning. Vi finder det uhensigtsmæssigt, at ældre ved behov for midlertidigt ophold på et plejehjem eller efter udskrivning fra sygehuse, bliver placeret på plejecentre langt fra deres hjem, hvilket giver store problemer for ægtefælle og andre nære pårørende.
Desuden har ældrerådet gjort opmærksom på, at den tidligere beslutning om udvidelse af antal pladser på Åhaven i Ribe bør indtænkes i den fremtidige planlægning, således at Ribe byområde råder over et tilstrækkeligt antal pladser i forhold til det forventede fremtidige behov i henhold til dækningsgraden og af hensyn til muligheden for at blive i sit nærområde
Tillige har vi anført, at lejeomkostningerne for nyetablerede plejeboliger ikke må være en hindring for økonomisk ressourcesvage borgere, som ellers af økonomiske årsager ikke har mulighed for at komme i betragtning til disse plejeboliger.
I den forbindelse har vi også forespurgt, om det er muligt at indføre et minimumsrådighedsbeløb for plejehjemsbeboere, således at økonomisk ressourcesvage borgere sikres et vist rådighedsbeløb til personlige fornødenheder.
Vi har også foreslået, at Esbjerg kommune bør overveje at etablere et antal akutpladser i henhold til sundhedsloven som supplement til akut-sygeplejen, idet ophold på disse pladser vil være gratis i modsætning til almindelige aflastningspladser.
Digital ansøgning
Medlemmer af ældrerådet har deltaget i workshop med henblik på afprøvning af digital løsning til ansøgning om rengøringshjælp, og vi må nok forvente, at digitale løsninger vil blive indfaset de kommende år, men det betyder også, at der skal være mere fokus på brugervenligheden i disse nye systemer.
Vi havde planlagt et arrangement for alle +60-årige i Esbjerg kommune til afholdelse i november måned, men af hensyn til smitterisiko og forsamlings-begrænsningerne valgte vi at aflyse dette, men vi håber på, at der bliver mulighed for dette, når tiderne er mere gunstige for at mødes i større forsamlinger.
Vi vil fortsat opfordre til at følge med i arbejdet på vores hjemmeside og facebook.
Gertrud Hansen, formand
Budget 2021
Dette års budgetforhandlinger har været præget af diskussioner om, hvilke områder der skulle tilgodeses i forhold til de ekstra midler, der er tilgået kommunen som en del af den nye udligningsreform.
Fra ældrerådets side gjorde vi opmærksom på, at vi mente, at ældreplejen skulle prioriteres, idet området er blevet beskåret i de seneste års budgetter.
Vi gjorde opmærksom på, at der skulle tilføres flere midler til plejehjemmene, så der kunne blive mere personale i hverdagen og dermed mere tid til nærvær for den enkelte beboer.
Vi mener også, at der er behov for mere tid til borgere i eget hjem, som er afhængig af hjemmeplejen.
Vi fandt også, at klippekortsordningen skulle tilbageføres, så de svageste ældre i Esbjerg kommune kunne få samme service, som i andre tilsvarende kommuner.
Og resultatet af forhandlingerne er endt med tilførsel af flere midler til plejehjemmene samt genindførsel af klippekortsordningen til borgere i eget hjem, som modtager hjemmehjælp.
Dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg
De sidste måneder har medierne beskæftiget sig med forhold på plejehjem i bl.a. Århus og Randers, hvor skjulte optagelser viser episoder, hvor beboere bliver udsat for omsorgssvigt. Disse forhold valgte vi fra ældrerådets side at sætte på dagsorden for vores årlige dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg.
I Esbjerg kommune har man allerede i starten af 2020 besluttet, at samtlige medarbejdere skal gennemgå kursus med temaet værdighed i ældreplejen, hvilket vi fra ældrerådet naturligvis bifalder. Derudover finder vi, at der også bør være fokus på lederuddannelse, så vi sikrer os, at plejehjemslederne har de fornødne kompetencer til at varetage de komplekse ledelsesopgaver.
Vi drøftede også muligheden for at etablere et forum for dialog mellem pårørende, ældreråd og plejehjemmet, hvilket fra udvalgets side blev imødekommet således, at der nedsættes en arbejdsgruppe med henblik på udarbejdelse af koncept herfor.
Vi gjorde også opmærksom på, at vi ønsker et aktivitetshus for seniorer i Ribe, så der vil være samme tilbud til seniorerne i både Esbjerg, Bramming og Ribe.
I øvrigt nævnte vi også, at man fra kommunens side burde overveje muligheden for billige busbilletter til pensionister, og dette forslag vil vi genfremsætte til næste års budgetforhandlinger.
Niveaufrie overgange ved vejkryds
I ældrerådet er vi blevet opmærksomme på forhold omkring overgange ved vejkryds, hvor kommunen har renoveret og omlagt veje og fortove. Vi er af den opfattelse, at samtlige overgange bør etableres uden niveauforskelle, således at kørestolsbrugere og rollatorbrugere kan passere uhindret.
Dette er også baggrunden for vores henvendelse til kommunen, hvor vi har gjort opmærksom på problemet, og vi afventer stadig afklaring heraf.
Udskydelse af temadag
Vi har endvidere arbejdet med planlægning af temadag for kommunens +60 årige, hvor vi ville orientere om ældrerådets arbejde tillige med andre tiltag i kommunen, men som så mange andre arrangementer, har vi set os nødsaget til at udskyde dette til foråret som følge af corona krisen.
Vi opfordrer til at følge vores arbejde på hjemmeside og facebook.
Gertrud Hansen, formand
I ældrerådet har vi også været ramt af nedlukning som følge af corona, og derfor har vi heller ikke holdt ordinære møder i marts, april og maj måned, men fra juni måned arbejder vi igen på normale vilkår, dog med de almindelige restriktioner.
Besøg på plejehjem
For mange sårbare ældre har de sidste måneder været en svær tid med forbud mod besøg på plejecentre, hvilket har påvirket såvel dem som bor på plejehjemmet, men naturligvis også de pårørende, som ikke har haft mulighed for at komme på besøg. Det viser med al tydelighed, at den mentale sundhed og tætte relationer til pårørende er af stor betydning for trivslen, men nu er der heldigvis åbnet for besøg med forskellige restriktioner af hensyn til smitterisikoen, som vi selvfølgelig fortsat skal have fokus på.
Tilsyn
I april måned har ældrerådet fremsendt høringssvar vedrørende tilsynsrapporten for kommunens tilsyn med plejehjem og hjemmepleje. I den forbindelse har vi gjort opmærksom på, at kombinationen af anmeldte og uanmeldte tilsyn kombineret med kvalitetstilsyn vil give det bedste grundlag for at sikre, at plejehjemmene lever op til de vedtagne kvalitetsstandarder. Samtidig gjorde vi opmærksom på, at der kunne være et generelt behov for kompetenceudvikling i forhold til kommunikation m.v.
Vi har endvidere foreslået, at de pårørende inddrages i de tilfredshedsundersøgelser, som kommunen gennemfører, idet vi er af den opfattelse, at de pårørende kan bidrage til et mere nuanceret billede af situationen i ældreplejen.
Budget 2021
Byrådsmedlemmerne er påbegyndt drøftelserne vedrørende budgetforslag for 2021, og i den forbindelse har ældrerådet valgt at fremsende forslag til forbedringer indenfor ældreplejen.
Hygiejne og rengøring
I forbindelse med corona krisen er der gjort forskellige tiltag med henblik på begrænsning af smittespredning. Vi finder, at de gode resultater, som er opnået bør fortsætte, således at der afsættes ressourcer til forbedring af hygiejne og rengøring.
Aktiviteter
Vi foreslår endvidere, at der afsættes ressourcer således, at der er tid til mere nærhed for plejehjemsbeboerne, ligesom der bør være mere fokus på, hvad der for den enkelte giver mening, altså flere individuelle tiltag, som beboerne efterspørger. Endvidere bør klippekortsordningen genindføres, idet borgerne i Esbjerg kommune bør have samme tilbud, som ligesindede i mange andre kommuner i landet.
Aktivitetshus for seniorer i Ribe
Aktivitetshusene for seniorer i Esbjerg kommune er velbesøgte og et godt tilbud til ældre borgere, derfor foreslår vi, at der findes egnede lokaler i Ribe, således at alle borgere i kommunen har et tilbud i deres nærområde.
Hjemmeside og facebook
Vi lægger artikler på facebook, ligesom vi løbende lægger artikler og nyheder på vores hjemmeside, og vi opfordrer til, at man følger ældrerådets arbejde her.
Gertrud Hansen, formand
De ældres vilkår
Lige nu oplever vi alle en meget forandret hverdag, og de fleste af os ønsker, at vi snart kan vende tilbage til vore vante rutiner.
Mange savner et spil golf i den friske forårssol, at spille bridge med nogle venner eller gymnastik og fitness, familiebesøg, ferieturen - ja alt det, som giver et meningsfuldt indhold i vores hverdag og styrker livsglæden.
Men især en gruppe af mennesker er hårdt ramt af restriktioner på grund af Corona-virus, og her tænker jeg på de sårbare ældre, som ikke kan modtage besøg og måske føler sig isoleret fra det øvrige samfund. Her er det utrolig vigtigt, at medarbejdere i ældreplejen har fokus på trivslen blandt de ældre. Det er yderst relevant for trivslen, at man finder små lyspunkter i hverdagen samt lidt ekstra tid til samtale, som øger livskvaliteten og livsglæden.
Aktiviteter på plejecentrene
Aktiviteter i hverdagen på kommunens plejehjem skal lige netop styrke livsglæden hos beboerne. Fra ældrerådets side har vi bidraget til et oplæg til politikerne vedrørende inspirationskatalog til aktiviteter, som styrker de individuelle muligheder og skaber mere nærvær for den enkelte, som beboerne har efterspurgt. Vi afventer nu de politiske beslutninger, ligesom vi er afventende i forhold til implementeringen. Fra ældrerådets side er vi meget opmærksomme på denne proces, idet dette vil kræve nytænkning og måske kulturforandring hos medarbejdere i plejen.
Kvalitetsstandard
Kvalitetsstanderne er udtryk for det kommunale serviceniveau i forhold til ældreplejen. Disse standarder er nu revideret, og ældrerådet har i den forbindelse afgivet høringssvar. Vi har naturligvis gjort opmærksom på de serviceforringelser, som er sket som følge af de budgetmæssige besparelser.
Især bortfald af klippekortsordningen har stor betydning for mange ældre ligesom hjælp til indkøb også er bortfaldet, som også må anses for en væsentlig forringelse.
Biblioteksstruktur
Der er udarbejdet nye forslag til biblioteksstruktur i kommunen. Ældrerådet har i den forbindelse gjort opmærksom på behovet for at bevare bibliotekstilbud i hele kommunen, også udenfor de 3 såkaldte hovedbyer. Bibliotekerne danner ramme om mange kulturelle tilbud i nærområderne, som er vigtige at bevare. Især er tilgængeligheden også vigtig, såvel fysisk som digitalt. I øvrigt er den fysiske tilgængelighed til hjælp og rådgivning også vigtig, idet ikke alle er fortrolige med de mange nye digitale løsninger.
Madtilbud til ældreplejen
En gruppe ældrerådsmedlemmer har beskæftiget sig med madtilbud i kommunen.
Gruppen har prøvesmagt fra de forskellige leverandører. Samlet set er vurderingen positiv, maden var god og velsmagende.
Dog var der enighed om, at der manglede friske grøntsager som tilbehør, ligesom der var mangel på krydderier.
Tilgængelighedspolitik
Ældrerådet har i samarbejde med Ældre Sagen, Handicaprådet og Faglige Seniorer udarbejdet et oplæg vedrørende tilgængelig i det offentlige rum, som vi på et senere tidspunkt vil forelægge for de politiske udvalg.
Velux Fonden
Velux fonden støtter mange projekter til glæde for rigtig mange foreninger og grupper i Danmark. Ældrerådet har modtaget henvendelse fra fonden med ønske om drøftelse af muligheden for etablering af projekter med støtte fra fonden og drøftelserne på mødet, gav anledning til eftertanke.
Hjemmeside og facebook
Mange møder og arrangementer er for tiden aflyst på grund af Corona-virus, og derfor vil vi opfordre til at følge med på digitale medier. Her kan man se referater, høringssvar og nyhedsbreve.
Gertrud Hansen, Formand for Ældrerådet
Aktiviteter på plejecentre
Ældrerådet har i flere sammenhænge beskæftiget sig med aktiviteter på plejecentrene, idet vi er af den opfattelse, at hverdagen for plejehjemsbeboere også skal være præget af aktiviteter og indhold, som giver mening for den enkelte beboer. Efter den undersøgelse, som der er foretaget blandt beboere, så viser det sig, at mange ønsker mere tid til nærvær og reel samtale. Det politiske udvalg har valgt at nedsætte en arbejdsgruppe, hvor vi også fra ældrerådets side er repræsenteret, som har til opgave at udarbejde et kommissorium, som beskriver forholdene for aktiviteter.
Ressourcer målrettet ældreplejen
I forbindelse med de særlige puljer, som Esbjerg kommune har fået tildelt gennem årene, som har været målrettet ældreplejen, så er der jo ansat personale lige netop med henblik på styrkelse af aktiviteterne samt individuel tid i form af klippekortsordningerne. Det er derfor af stor betydning, at disse ressourcer forbliver i ældreplejen, også når midlerne i 2020 overgår til ordinært bloktilskud uden binding til ældreområdet, idet det er en forudsætning for, at de ældre borgere i såvel eget hjem som på plejehjemmene kan have et værdigt liv med indhold i hverdagen.
Hovedrengøring
Ældrerådet har erfaret, at ankestyrelsen har truffet beslutning om, at kommunen er forpligtet til at tilbyde hovedrengøring til borgere, som er visiteret til praktisk hjælp.
Vi har derfor også anmodet Esbjerg kommune om, at dette tilføjes i kvalitetsstandarden, ligesom visitatorerne skal gøres opmærksom på, at muligheden er til stede, når det vurderes at være behov herfor.
Pårørendekonsulent
Vi har endvidere drøftet muligheden for at få ansat en pårørendekonsulent i kommunen. Vore nabokommuner har fundet mulighed herfor, og i samarbejde med blandt andet handicaprådet vil vi bringe forslaget frem for politikerne, idet vi er af den opfattelse, at der i kommunen er et reelt behov herfor, det gælder for pårørende til både børn og unge samt svage ældre med store udfordringer.
Velfærdsteknologi
I Ældrerådet i Esbjerg kommune forsøger vi også at gøre vores indflydelse gældende på landsplan, idet vi bl.a. overfor Danske Ældreråd har gjort opmærksom på emner, som vi mener bør have deres opmærksomhed.
Vi er meget optaget af forholdene omkring indførsel af ny velfærdsteknologi, hvorfor vi har foreslået, at dette emne tages op på landsplan, idet de fleste kommuner har økonomiske udfordringer med et stigende antal ældre borgere, ligesom de fleste også oplever problemer med rekruttering af nyt personale.
Velfærdsteknologi skal bruges når det giver større livskvalitet for den enkelte og kan være med til at give borgeren en følelse af at være selvhjulpen.
Velfærdsteknologi må ikke blive en erstatning for ”de varme hænder” og ikke indføres som en del af en besparelse.
Information til seniorer
Vi har i samarbejde med et bureau fået udarbejdet et magasin med oplysninger om ældrerådets arbejde, og magasinet vil blive omdelt i oktober måned i et begrænset oplag. Skulle man ikke modtage magasinet, så kan det læses på vores hjemmeside allerede nu.
Vi vil fortsat opfordre til at følge vores arbejde både på hjemmeside og facebook.
Gertrud Hansen, formand
Udviklingen indenfor hjemmehjælp
Flere medier har beskæftiget sig med oplysninger om udviklingen af hjemmeplejen de senere år i henhold til den såkaldte VIVE-rapport. I ældrerådet har vi også interesseret os for disse tal, idet tallene klart viser, at færre ældre får hjælp i 2017 end 2007. Vi vil fremadrettet også følge udviklingen i disse forhold, idet forudsætningerne for en ordentlig ældrepleje i kommunen er, at der afsættes tilstrækkelige økonomiske midler til, at kommunen kan leve op til de politisk vedtagne kvalitetsstandarder. Denne udvikling vil vi naturligvis også have fokus på i den kommende tid, hvor politikerne arbejder med budgetforslag for det næste år.
I vores hovedorganisation Danske Ældreråd vil man også have fokus på ovennævnte problemstilling, og dette vil være emne for kommende politiske drøftelser på landsplan.
Interne arbejdsgrupper
I ældrerådet har vi valgt at nedsætte 3 interne arbejdsgrupper, som vil arbejde med følgende emner:
- Velfærdsteknologi
- Madservice til ældre
- Kulturforandring på plejecentre
Vi finder ovennævnte emner kræver større opmærksomhed, og arbejdsgrupperne vil derfor gå mere i dybden med disse forhold og senere fremlægge vore anbefalinger hertil.
Dialogmøde med udvalg for sundhed og omsorg
I foråret holdt vi møde med det politiske udvalg.
Vi drøftede forhold omkring budget 2020, hvor vi fra ældrerådets side ønsker at drøfte nye udviklingstiltag, men politisk mener man ikke, der er mulighed herfor, idet man forventer besparelser på ældreområdet.
Forhold vedrørende rekruttering og kompetenceudvikling for det sundhedsfaglige personale blev også drøftet, og her var der enighed om, at rekrutteringsproblematikken kræver udvalgets opmærksomhed, ligesom de sundhedsfaglige udfordringer i ældreplejen vil stille større krav til personalets kompetencer fremadrettet.
Fremtidens boligpolitik var også genstand for drøftelser, idet vi tror, at der vil være behov for nye boformer for seniorer, og her tænkes på seniorbofællesskaber samt bofællesskaber med sundhedsfaglig støttefunktion, ligesom vi mener, at der bør være botilbud til ældre overalt i kommunen, også de mindre bysamfund.
Vision 2025 Velfærd
Esbjerg kommune har udarbejdet oplæg vedrørende vision 2025 for velfærd. Ældrerådet har i den forbindelse fremsendt høringssvar, idet vi finder, at der med baggrund i den demografiske udvikling, bør være meget større fokus på borgere over 60 år. Esbjerg kommune bør have fokus på denne udvikling, det være både hvad angår sundhed og omsorg, boligtilbud samt kulturelle tilbud.
7-by samarbejdet
Esbjerg kommune samarbejder på flere fronter med de 7 største byer i Danmark. Det betyder, at også ældrerådene fra disse 7 kommuner mødes hvert år med henblik på erfaringsudveksling.
I år var vi i Esbjerg værter for arrangementet. Vi fik mulighed for at orientere om de udviklingstiltag der er igangsat i vores kommune ligesom filosof J. Binzer havde et indlæg om velfærdsteknologi i ældreplejen, som gav anledning til eftertænksomhed.
Vore gæster fik også mulighed for at opleve travlheden på Esbjerg Havn, idet vi var på bus-rundtur med guide, som med stor indsigt kunne fortælle om de mange aktiviteter.
Kommunikation og synlighed
I ældrerådet arbejder vi løbende på at forbedre kommunikationen ud til borgerne.
Vores hjemmeside og facebook er meget besøgt, og vi vil til efteråret udsende et nyt magasin, som indeholder oplysninger om ældrerådets arbejde.
Gertrud Hansen, formand
Borgerservice
Byrådet besluttede i forbindelse med budgetvedtagelsen at indføre ubetjent borgerservice i Ribe og Bramming som en forsøgsordning.
Ældrerådet har også tidligere givet udtryk for bekymring for ældre borgere, som er uvante med digitale løsninger. Repræsentanter for ældrerådet har fået forevist de valgte løsninger, som snart vil blive taget i brug i Ribe. Rigtig mange borgere vil kunne anvende disse løsninger, men fra ældrerådets side er vi naturligvis stadig bekymrede på vegne af den del af borgere, som ikke har digital post, og som heller ikke er trygge ved hjælpemulighederne. Der vil stadig være en gruppe mennesker, som vil skulle have personlig betjening, hvorfor der bør findes en løsning lokalt for disse borgere.
Midlertidig ophold med henblik på speciel sygepleje
Ældrerådet har rettet henvendelse til såvel forvaltning som udvalget for sundhed og omsorg vedrørende spørgsmål om brugerbetaling for ophold på en af kommunens pladser i forbindelse med modtagelse af special sygepleje og behandling. Ministeriet har nu udsendt bekendtgørelse, som tydeliggør, at der ikke er egenbetaling i forbindelse med ophold med henblik på modtagelse af speciel sygepleje og behandling, hvilket vi forventer at kommunen vil følge.
Etiske overvejelser ved anvendelse af ny teknologi
Fra Ældrerådets side har vi valgt at sætte fokus på spørgsmålet om etik i forbindelse med anvendelse af nye teknologiske løsninger. Dette har foranlediget en fælles drøftelse med udvalget for sundhed og omsorg. Der er stor enighed om, at nye teknologiske løsninger er til stor gavn for borgere og også personalet. Men det kræver også etiske overvejelser hver gang, man træffer beslutning om anvendelse heraf.
Tilsynspolitik og tilsynsrapport
Ældrerådet har modtaget ovennævnte rapport til høring.
Vi har igen gjort opmærksom på forhold omkring medicinhåndteringen, idet vi kan konstatere, at der stadig sker en del fejl, hvorfor der fortsat bør være fokus herpå.
Fokuspunkter
Vi har besluttet at vi i 2019 vil arbejde med følgende emner:
- Velfærdsteknologi
- Kulturforandring i plejen i henhold til værdighedspolitik
- Kost – ernæring
Aktiviteter og dagtilbud på plejecentre
Udvalget for sundhed og omsorg har igangsat en undersøgelse af forholdene omkring aktiviteter på kommunens plejecentre. Det hilser vi meget velkomment, idet der i forbindelse med tilførsel af puljemidler til ældreområdet blev afsat en del midler til netop forbedringer af aktiviteter for ældre.
Vi er også af den opfattelse, at den skarpe opdeling af aktiviteterne for plejehjemsbeboerne og dagtilbuds deltagere ikke nødvendigvis er til alles bedste. Man bør kunne deltage i de aktiviteter, som giver mening og er til glæde for den enkelte.
Sundhedsaftalen
Vi har modtaget sundhedsaftalen for Region Syddanmark i høring.
I den forbindelse har vi udtrykt bekymring i forhold til den forventede opgaveglidning fra region til kommunerne. En forudsætning for at kommunerne kan løse opgaven vil jo være, at kommunerne får tilført de nødvendige ressourcer ligesom de faglige kompetencer skal være til rådighed.
Vi finder, at der bør være fokus på den ældre medicinske patient, som ofte lider af flere kroniske sygdomme, og som kan have svært ved at navigere i den specialiserede sygehusverden.
Endvidere bør der findes mulighed for tilknytning af praktiserende læger til kommunens plejehjem i lighed med andre kommuner, som har løst problemet.
Indflydelse
Fra Ældrerådets side forsøger vi at få indflydelse, hvor det er muligt. Vi har et medlem i Regionsældrerådet og her i foråret har vi fået et af vore medlemmer valgt ind i bestyrelsen for Danske Ældreråd.
Vi deltager gerne i forskellige udvalg og arbejdsgrupper, som har til formål at forbedre vilkårene for de svageste ældre i kommunen.
Kommunikation
Jeg vil opfordre til at følge vores arbejde på hjemmesiden og facebook. Der vil løbende ske opdatering på begge medier.
Gertrud Hansen, formand
Dialogmøder med udvalget for sundhed og omsorg
Ældrerådet holder 2 dialogmøder årligt med udvalget for sundhed og omsorg. Fra ældrerådets side er det vigtigt at være i dialog med udvalget og herigennem gøre rede for vore synspunkter. I den forbindelse havde vi også i efteråret et fælles visionsseminar, hvor vi drøftede forholdene omkring værdighedspolitikken, som skulle revideres. Her skulle endvidere anføres et særligt afsnit omkring vilkår for pårørende samt livsafslutning.
Værdighedspolitik
Som følge af visionsseminaret har ældrerådet fremsendt vore kommentarer til udvalget, idet vi mener, at værdighedspolitikken skal være grundlag som kulturbærende element i mødet mellem kommune/medarbejder og borger og pårørende.
Vi finder, at der bør tages initiativer til implementering af værdighedspolitikken, således at den forstås og mærkes af dem, det drejer sig om.
Derudover har vi fremsendt anbefalinger til tiltag med henblik på at skabe kulturforandringer i ældreplejen, som en del af værdighedspolitikkens intentioner.
Vi foreslår blandt andet
- generel af institutionalisering – mindre institution – mere hjem
- med udgangspunkt i Eden Alternative grundprincipper
- undgå hjælpeløshed, ensomhed og kedsomhed
- styrke beboeres selvbestemmelse
- øget fokus på individuelle ønsker/behov for den enkelte
- fastholde fokus på ”rette medicin til rette person”
- koordinering og information til frivillige
- dagtilbud bør være åbne for plejecentrenes beboere
Etik/politik for anvendelse af ny teknologi
I forbindelse med dialogmøderne har vi fra ældrerådets side også særlig fokus på anvendelse af nye teknologiske løsninger. Vi finder det overordentligt vigtigt, at der udarbejdes en etisk politik for anvendelse af teknologiske løsninger i ældreplejen, herunder forskellige overvågningssystemer, hvilket udvalget har været enige i, hvorfor vi afventer initiativer herfor.
Nedlæggelse af borgerservice
Som følge af budgetdrøftelserne har kommunen besluttet nedlæggelse af den betjente borgerservice i Bramming og Ribe og iværksat en prøveperiode med en hjælpefunktion. Ældrerådet finder dette bekymrende, idet det jo oftest er seniorer, som har vanskeligheder med digitale løsninger, og derfor også den gruppe, som har brug for personlig betjening, ligesom nærhed også har betydning herfor. Vi vil afvente resultaterne fra prøveperioden.
Information og kommunikation
Vi har arbejdet med at forbedre kommunikationen ud til alle seniorer, som følger ældrerådets arbejde.
Vi har oprettet face-book side for ældrerådet, ligesom vi har forbedret vores hjemmeside, således at det er muligt at følge ældrerådets arbejde.
Vi vil derfor igen opfordre til at benytte begge medier.
Gertrud Hansen, formand
Møde med minister
Ældreminister Thyra Frank har brugt noget af sommeren på at rejse rundt til de forskellige regioner i landet for at mødes med formænd og næstformænd fra ældrerådene fra de respektive kommuner i området.
Ministeren orienterede bl.a. om baggrunden for de seneste tiltag i forhold til puljetildeling til særlige formål i 2018, som vedrører forholdene for pårørende og en værdig død. I Esbjerg kommune afventer vi stadig udmøntning af disse puljemidler.
Puljemidler
De senere år har regeringen tildelt kommunerne særlige midler til specifikke formål i form af forskellige puljeordninger. Ældrerådet har særligt fokus på, at disse midler, som har været tiltænkt ældreområdet, også fortsat bibeholdes i ældreplejens regi, således at serviceniveauet kan fastholdes.
Mærkesager
På et af vore møder i Ældrerådet har vi drøftet, hvilke områder vi finder bør have vores særlige opmærksomhed fremadrettet. I den forbindelse har vi valgt at have en række mærkesager, herunder:
- flere ressourcer til vore plejecentre
- generel kompetenceløft til medarbejderne
- etisk politik i forbindelse med anvendelse af ny teknologi
- kommunikation og samarbejde mellem plejehjem og frivillige
- rehabiliteringsophold bør være gratis
- rabat på busbilletter til pensionister
Budget 2019
I ældrerådet har vi fulgt dette års budgetforhandlinger i kommunen. Budget oplægget indeholder bl.a. forskellige forslag til effektiviseringer, ligesom der afventer forslag til udmøntning af de rammebelagte besparelser.
Fra ældrerådets side er vi naturligvis bekymrede for konsekvenserne heraf.
Vi er selvfølgelig af den opfattelse, at serviceniveauet for ældreplejen ikke må forringes.
Besparelserne må derfor ikke ramme områderne, som påvirker den direkte pleje.
Vi er naturligvis også overraskede over, at man foreslår nedlæggelse af den betjente borgerservice i henholdsvis Bramming og Ribe. Dette vil netop ramme de ældre medborgere mest, hvilket kan bevises af statistikker for anvendelse af edb-løsninger.
Vision
I årets sidste kvartal har vi aftalt at mødes med politikerne til drøftelse af visioner for ældreplejen og de vedtagne politikker for området.
Det er møder, som vi ser meget frem til, idet vi tror en fælles dialog kan være givende for såvel medlemmer af udvalget for sundhed og omsorg samt ældrerådet.
Ældrerådets arbejde
Vi vil hermed opfordre til at følge vores arbejde på henholdsvis vores hjemmeside www.aeldreraadet.esbjerg.dk og Facebook: Ældrerådet Esbjerg kommune
Gertrud Hansen, formand
Dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg
Ældrerådet har i juni måned afholdt det halvårlige dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg. Vi drøftede bl.a. kommunens ønske om at blive en aldersvenlig kommune, og her ønsker vi, at der sættes fokus på de +60-årige, det betyder i alle forhold, som vedrører ældre, bl.a. bosætningspolitik og kulturpolitik. Vi finder, at den aldersgruppe også skal ses som en ressourcestærk gruppe, som kan tilføre kommunen noget.
Vi drøftede desuden personaleforholdene i ældresektoren, idet personalemanglen begynder at melde sig, hvilket betyder, at der fremadrettet bør være fokus på øget elevoptag samt rekruttering og fastholdelse af kvalificeret personale.
I forbindelse med finanslovsvedtagelsen for 2018 er der afsat midler i værdighedspuljen. Det medfører, at værdighedspolitikken skal revideres, ligesom et nyt område vedrørende tiltag for pårørende skal indtænkes.
Desuden har vi, ligesom mødet i 2017, igen gjort opmærksom på behovet for et aktivitetshus i Ribe, så ældre kan få mulighed for at mødes, og udvalget gav udtryk for, at der bør findes en løsning herpå.
Samlet set, var det et godt møde, og vi oplevede et udvalg, som var åben for dialogen, og vi aftalte at holde et fælles visionsseminar senere på året.
Tilsyn
Vi har modtaget kommunens tilsynsrapport for 2017. Rapporten viser årets tilsynsbesøg på kommunens plejehjem samt opfølgning på henvendelser fra borger.
Formålet med tilsyn er at sikre, at såvel plejehjem som hjemmeplejen lever op til de vedtagne kvalitetsstandarder. Rapporten bruges efterfølgende som grundlag for dialog med henblik på at skabe kvalitetsudvikling og læring.
En del borgere giver igen udtryk for problemet omkring mange skiftende medarbejdere, som kommer i hjemmet, hvilket kommunen vil forsøge at forbedre.
Ældrerådet blev endvidere informeret om, at tilsynsarbejdet vil blive øget med en medarbejder, hvilket vi bifalder, idet de øvrige tilsyn fra Styrelsen for patientsikkerhed fremover udføres i et meget begrænset omfang.
Busbetjeningen
Busbetjeningen i Esbjerg kommune er revideret igen, og der er sket en del ændringer, som har givet en bedre service i ”østerbyen”. Ændringerne er iværksat i forbindelse med overgang til sommerkøreplan. Fra ældrerådets side har vi især påpeget behovet for forbedringer i ”østerbyen”, ligesom vi har gjort særlig opmærksom på behovet for en bedre kommunikation ud til brugerne. Køreplan kan hentes på hovedbiblioteket.
Inspiration til ældrerådsarbejdet
Medlemmer af ældrerådet har deltaget i mødet for 7-by-samarbejdet, hvor dette års værter var Ålborg kommune.
Disse arrangementer er til stor inspiration for de 7 store kommuner, som deltager,(København, Frederiksberg, Århus, Odense, Ålborg, Esbjerg, Randers) og næste år vil Esbjerg kommune være vært for arrangementet.
En del medlemmer har endvidere deltaget i Danske Ældreråds årsmøde i Nyborg, hvor bl.a. ældreminister Thyra Franck havde et indlæg over temaet ”et værdigt samfund at blive gammel i, hvor der er plads til selvbestemmelse”. Derudover var der forskellige seminarer, som alle giver inspiration til arbejdet i ældrerådet hjemme i de respektive kommuner.
Kommunikation og information
En gruppe medlemmer af ældrerådet arbejder med etablering af en Face-book side, som skal øge mulighederne for kommunikationen ud til borgere, og vi håber, at dette kan iværksættes efter sommerferien. Vi vil også opfordre til at følge vores hjemmeside, hvor vi løbende vil opdatere med seneste nyt.
På ældrerådets vegne
Gertrud Hansen, formand
Ny valgperiode
Så er en ny valgperiode startet, og det nye ældreråd er begyndt sit arbejde. Ældrerådet består nu af 14 medlemmer og heraf er 9 nye, og 5 medlemmer har været medlem i den forgangne valgperiode. Den første tid er brugt på introduktion til ældrerådsarbejdet samt kursus for nyvalgte, så alle kan være rustet til arbejdet.
Demenskonference
Ældrerådet har igen i år deltaget i demenskonferencen, som blev afholdt i Musikhuset i Esbjerg. I konferencen deltog bl.a. Ghita Nørby og Lars Hannibal. Ghita Nørby fortalte om sin deltagelse i filmen ”nøgle, hus, spejl” som omhandler problematikkerne omkring demenssygdom.
Høringssvar
Ældrerådet har allerede fået forelagt de første sager til høring, og her drejer det sig blandt andet om kommunens kvalitetsstandarder. Kvalitetsstandarderne er jo udtryk for kommunens serviceniveau i forhold til ældreplejen.
I den forbindelse har vi bemærket forholdene omkring aflastning, hvor vi mener, der ikke bør være begrænsning på antal dage/uger pr. måned, men derimod vurderes individuelt i forhold til den enkelte borgers situation. Og i øvrigt finder vi, at aflastningen skal gives så tæt på egen bolig som muligt, hvorfor der bør være tilstrækkeligt antal aflastningspladser i borgernes nærmiljø. Desuden er der forhold omkring nødtelefon, som ikke kan anvendes i forbindelse med mobiltelefon, hvilket der bør findes en løsning på. Ydermere har vi igen gjort opmærksom på vigtigheden af kontinuitet i plejen i hverdagen, som har stor betydning for de ældre, som ofte må forholde sig til mange forskellige hjælpere. Høringssvarene lægges på ældrerådets hjemmeside, og her kan indholdet læses i den fulde længde.
Puljer
Igen i år er der fra folketingets side afsat puljer til særlige formål, og vi afventer her kommunens forslag til anvendelse. Som noget nyt er der fra regeringens side afsat midler med fokus på de pårørende, hvilket vi finder yderst relevant og spændende. Endvidere skal den tidligere vedtagne værdighedspolitik revideres.
Busbetjeningen
Busbetjeningen i Esbjerg bliver igen revideret, og der vil være ændringer, som træder i kraft i forbindelse med sommerkøreplanen. Ældrerådet og Ældre Sagen er indbudt til drøftelse med henblik på at forbedre kommunikationen ud til borgerne.
Ældrevenlig kommune
Det politiske udvalg har besluttet, at Esbjerg skal være en ældrevenlig kommune. Fra ældrerådets side har vi tidligere rettet henvendelse til byrådet med samme emne, idet vi finder, at Esbjerg kommune i blandt andet sin bosætningspolitik, kulturpolitik og andre områder også bør være attraktiv for det ældre segment i forhold til tilflytning. Vi ser frem til, hvilke initiativer man vil iværksætte i forhold til ovennævnte beslutning.
Samarbejde
Det er ikke kun ældrerådet, som har fået nye medlemmer, også udvalget for sundhed og omsorg er påbegyndt en ny valgperiode, og her er alle medlemmer nyvalgte, og fra vores side ser vi frem til samarbejdet og det kommende dialogmøde med det politiske udvalg.
Vi vil igen opfordre til at følge ældrerådets arbejde på vores hjemmeside: www.aeldreraadet.esbjergkommune.dk
På ældrerådets vegne
Gertrud Hansen, formand
Ældrerådets årlige beretninger
Årsberetning 2022 - Januar 2023
Konstituering
Det nyvalgte ældreråd startede sit arbejde den 1. januar 2022, og ældrerådet består af 7 genvalgte medlemmer og 6 nyvalgte, og i forbindelse med det konstituerende møde blev der valgt:
- Formand: Gertrud Hansen.
- Næstformand: Conni Jørgensen.
- Kasserer: Egon Nielsen.
- Mødeudvalg: Gertrud Hansen, Conni Jørgensen, Jørgen Engkebølle.
I forbindelse med tiltrædelsen af det nyvalgte ældreråd blev der afholdt fælles introduktionsdag, ligesom der var mulighed for kursusdeltagelse for de nyvalgte medlemmer.
Høring
Ældrerådets arbejde er at rådgive byråd og de politiske udvalg i forhold til sager som vedrører ældre borgere, og denne opgave varetages gennem høringssvar, ligesom vi som ældreråd selvstændigt retter henvendelse til Esbjerg kommune, når vi finder at forholdene giver anledning hertil.
I løbet af året har vi afgivet høringssvar på en lang række sager, herunder bl.a. en del sager, som vedrører fremkommelighed og trafikale forhold, eksempelvis:
- Anskaffelse af nye bybusser.
- Forholdene ved Gjesing station og Bilka krydset, som nu skal ændres.
- Signalreguleret kryds ved Havnegade/Stormgade.
- Signalanlæg Hedelundvej/Storegade.
- Ombygning Storegade 88.
- Overvejelse om nedlæggelse af busbetjeningen i Ribe.
desuden sager som vedrører:
- Budgetforslag for 2023.
- Strategi for mental sundhed.
- Sektorplan for Park, Skov og og friluftsliv.
- Strategi for den frivillige indsats.
Arbejdsgrupper
Ældrerådet har endvidere nedsat en række arbejdsgrupper, som beskæftiger sig med relevante emner herunder bl.a.:
- Velfærdsteknologi.
- Tilgængelighed i det offentlige rum.
- Arbejdsgruppe vedrørende kommunale tilsyn.
- Indsatser mod uønsket ensomhed.
derudover deltager ældrerådsmedlemmer i forskellige arbejdsgrupper herunder:
- Styregruppe vedrørende rådgivning og aktivitetstilbud til yngre demente.
- Styregruppe vedrørende ”Det inkluderende samfund”.
- Arbejdsgruppe vedrørende overgang fra arbejdsliv til seniorliv.
Dialogmøder med udvalget for sundhed og omsorg
Ældrerådet mødes to gange årligt til dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg og ved forårets møde drøftedes følgende emner:
- Udfordringer i plejen, herunder rekruttering, demografi, manglende kontinuitet og teamorganisering.
- Aktiviteter på plejecentre og i deres nærmiljø, især områder uden dagcenterfunktion.
- De indkøbte el-busser.
Ved efterårets møde drøftedes følgende emner:
- Forhold på kommunens plejehjem generelt i relation til tilsyn, anmeldte og uanmeldte tilsyn.
- Rekruttering, fastholdelse og uddannelse samt kontinuitet i ældreplejen.
- Aktiviteter omkring kommunens plejehjem med inspiration i Sirius Seniorbo.
Kommunikation samt digitale medier
Ældrerådet har løbende kommunikeret til borgerne via hjemmesiden, som løbende opdateres, ligesom facebook anvendes til at udsende informationer til interessenter.
Der udsendes kvartals nyhedsbreve til borgere og politikere m.v., ligesom nyhedsbrevet udsendes via annonce i Ugeavisen.
Ældrerådet har endvidere udarbejdet et magasin indeholdende mange oplysninger om
ældrerådsarbejdet, som vi forventer offentliggjort samt klyngeomdelt i begyndelsen af 2023.
På ældrerådets vegne
Gertrud Hansen, formand
Og ved efterårets møde drøftedes følgende:
Ældrerådet deltager også i møder vedrørende regionale forhold, og i den forbindelse er vi optaget af den nye organisering, og her vil vi have fokus på etablering og organiseringen af de nye sundhedsklynger i region syddanmark.
Ældrerådsmedlemmerne deltager jævnligt i møde og konkresser, hvor vi har mulighed for at blive orienteret om forhold af landspolitisk karakter, og her har vi løbende fulgt med i det forberedende arbejde med henblik på ny ældrelov, og nu afventer vi så færdiggørelsen heraf.
Ældrerådets arbejde har igen i 2021 været præget af corona pandemi, hvilket har betydet aflysning af møder.
På trods heraf har vi i årets løb beskæftiget os med en lang række sager:
Fremkommelighed
Fremkommelighed i det offentlige rum for alle er en af Esbjerg kommunes visioner, men i ældrerådet mener vi ikke, at man lever op hertil.
Vi har gentagne gange rettet henvendelse til såvel forvaltningen som udvalgsformanden for at gøre opmærksom på problemet ved bl.a. Gjesing station/Bilka krydset uden nogen reaktion herpå. Vi har efterfølgende synliggjort problemet ved hjælp af tv-optagelser, som tydeligt viste, at overgangene var umulige at forcere.
Problemet omkring overgange med niveauspring var også gældende ved Jerne station, hvor ældrerådet i høringssvaret gjorde opmærksom på problemet og stillede krav om niveaufrie overgange.
Vi vil fortsat forfølge disse problemstillinger.
Indsats mod uønsket ensomhed
Ensomhedsbekæmpelsen har også været på vores dagsorden i 2021.
Corona pandemien med deraf følgende nedlukninger af aktivitetstilbud har givetvis betydet, at endnu flere ældre er ramt af uønsket ensomhed.
Vi foreslog, at der indføres omsorgsbesøg til ældre hjemmeboende, hvor disse besøg kan være forebyggende i forhold til ensomhed og risiko for følgevirkninger, hvilket udvalget for sundhed og omsorg godkendte, og dette indarbejdes i hjemmeplejen.
Vi har endvidere i forbindelse med et politisk dialogmøde om ensomhed, foreslået at der udarbejdes en kommunal og national strategi for bekæmpelsen af ensomhed.
Endvidere rettede vi henvendelse til Esbjerg kommune med forespørgsel om anledningen til, at kommunen havde fravalgt sig deres medlemskab af Folkebevægelsen mod ensomhed.
Mangel på ældre- og handicapvenlige boliger med visitationsret
Vi har gjort opmærksom på problemet omkring placering af ældre- og handicapvenlige boliger med visitationsret, hvor det viser sig, at Esbjerg kommuner ikke råder over boliger af denne art i området, som svarer til det tidligere Ribe kommune. Alle 727 boliger med visitationsret er placeret i henholdsvis gamle Esbjerg og Bramming kommune.
Kommunen vil arbejde videre med en række muligheder for at imødegå dette problem.
Projekt værdig død
Der arbejdes med et projekt omkring værdig død i samarbejde mellem hospice og kommunen.
I den forbindelse blev ældrerådet opmærksom på, at borgere jævnligt udskrives fra hospice, og hvor der ikke er muligt at udskrives til tidligere hjem/bolig, kan der opstå et behov for en midlertidig løsning, hvorfor vi har anmodet om, at problemstillingen indgår i projektets arbejde.
Årligt dialogmøde
Vi har afholdt dialogmøde med udvalget for sundhed og omsorg.
Vi drøftede problematikken omkring ensomhed og muligheden for opsporing heraf, som kan være vanskelig, men vigtigt med alle medarbejderes fokus på problematikken.
Vi foreslog endvidere en ordning med billig busbillet til alle + 65 årige i lighed med ordning, som andre storbyer har indført, men dette var der ikke politisk enighed om.
Vi drøftede ligeledes problematikken omkring udflytning fra plejehjem til det nye Sirius, som havde givet mange spørgsmål for pårørende og beboerne.
Pårørendepolitik
Vi har i 2021 været involveret i processen omkring udarbejdelse af pårørendepolitik, som blev politisk vedtaget i slutningen af året.
Vi har ligeledes været involveret i ansættelsen af en pårørendevejleder, som i løbet af 2021 er kommet godt i gang med rigtig mange henvendelser fra borgere, som har brug for hjælp.
Nedsættelse af udvalg på plejecentre
Udvalget for sundhed og omsorg har besluttet, at der skal nedsættes et udvalg på samtlige plejecentre, som kaldes et inddragende fora, hvor pårørende og andre med indsigt og lokalt kendskab kan indgå. Vi afventer nu yderligere tiltag i sagen.
Aktiv Esbjerg Strand
Vi har fået forelagt projektet ”Aktiv Esbjerg Strand”, som giver Esbjergs borgere mange muligheder for at være aktiv. I den forbindelse gjorde ældrerådet igen opmærksom på krav om fremkommelighed for alle, hvor anlægget bør etableres med niveaufrie overgange, så alle har mulighed for at benytte faciliteterne, det være både kørestolsbrugere, rollatorbrugere og gangbesværede.
Samarbejde
I henhold til lovgivningen skal ældrerådet høres i alle sager, som vedrører ældre, og vi er naturligvis interesseret i et bredt samarbejde med alle udvalg og forvaltninger, idet vi mener, at vi som repræsentanter for alle + 60 årige i kommunen kan bidrage med viden i forhold til kommunens udvikling.
Valg
I november måned blev der afholdt valg til ældrerådet og fra ældrerådets side, kunne vi have ønsket en større valgdeltagelse. Men resultatet heraf er, at 7 opnåede genvalg, ligesom 6 nye medlemmer blev valgt ind, så fra 1. januar 2022 står et nyt ældreråd klar til at gå i gang med arbejdet.
Den 18. februar 2022
Gertrud Hansen, formand
Ældrerådets arbejde i 2020 har været præget af Corona – epidemien og de deraf følgende restriktioner, som har betydet, at vi har været forhindret i afholdelse af møder en væsentlig del af året.
Vi har afgivet en lang række høringssvar på følgende:
Kvalitetsstandard
Vi gjorde opmærksom på, at ældre borgere bør have samme tilbud som i øvrige kommuner, hvor man stadig kan få ekstra hjælp via klippekortsordningen, som bør genindføres.
Endvidere bør der være tilstrækkelige ressourcer, som giver plejehjemsbeboere mulighed for meningsfulde aktiviteter samt nærhed i hverdagen.
Biblioteksstruktur
Her har vi bl.a. gjort opmærksom på, at der bør være relevante tilbud til alle i kommunen, således også lokalt i de mindre lokalsamfund
Tilsynsrapporten
Her valgte vi bl.a. at påpege behovet for kompetenceudvikling i eksempelvis kommunikation til samtlige medarbejdere, ligesom vi har foreslået, at pårørende og andre relevante i højere grad blev involveret.
Budgetforslag 2021
Vi gjorde opmærksom på behovet for en øgning af personaleressourcerne på vore plejecentre, ligesom vi mente, at klippekortet skulle genindføres. Derudover fandt vi, at der var behov for et aktivitetshus for seniorer i Ribe.
Demensstrategi 2020-2025
Her blev der nævnt forhold omkring kompetenceudvikling for samtlige medarbejdere ligesom der med baggrund i den demografiske udvikling bør planlægges således, at der er tilstrækkeligt antal daghjemspladser og aflastningspladser med henblik på aflastning af pårørende, ligesom der bør være særlig fokus på yngre demente og deres familier.
I øvrigt bør der være øget fokus på investering i ny teknologi, som kan være med til at forbedre dementes hverdag.
Sektorplan
Ældrerådet er af den opfattelse, at placeringen af fremtidige plejeboliger bør tage udgangspunkt i behovet i borgernes nærmiljø, således at ældre ved indflytning i en plejebolig har mulighed for at bevare tilknytningen til deres hidtidige nærområde.
Ligeledes bør det indgå i planlægningen, at der etableres et tilstrækkeligt antal midlertidige boliger/aflastningspladser i tilknytning til borgernes nærmiljø, idet den nuværende placering er meget skævt fordelt i forhold til borgernes naturlige lokale tilknytning. Vi finder det uhensigtsmæssigt, at ældre ved behov for midlertidigt ophold på et plejehjem eller efter udskrivning fra sygehuse, bliver placeret på plejecentre langt fra deres hjem, hvilket giver store problemer for ægtefælle og andre nære pårørende.
Dialogmøde med det politiske udvalg
Ældrerådet har endvidere afholdt dialogmøde med det politiske udvalg, hvor vi bl.a. drøftede forhold omkring situationen på kommunens plejecentre, og herunder mulighed for involvering af ældrerådet i forhold til opfølgning på tilsyn.
Desuden drøftede vi behovet for genindførsel af klippekortsordningen for de svageste borgere samt behovet for aktivitetshus for seniorer i Ribe, således at der er samme tilbud i alle byområder i kommunen.
I øvrigt foreslog vi, at kommunen burde overveje billige busbilletter til seniorer med tilsvarende ordning, som er indført i andre kommuner.
Vi har arbejdet med følgende emner:
Aktivitetstilbud på plejecentrene
Vi har endvidere beskæftiget os med aktivitetstilbud på plejecentrene, og arbejdsgruppen afleverede et forslag til det politiske udvalg, som besluttede, at der efterfølgende skulle afholdes workshop herom, men dette er udskudt til 2021.
Tilgængelighed i det offentlige rum
Vi har i løbet af 2020 i samarbejde med faglige seniorer drøftet forhold omkring tilgængeligheden i det offentlige rum.
I den forbindelse blev der udarbejdet et strategisk forslag til forbedring af forholdene for de svageste trafikanter samt andre med begrænsede ressourcer i forbindelse med at bevæge sig rundt i kommunen. Forslaget skulle have været præsenteret for kommunens politikere, men på grund af Corona måtte det aflyses, men vil blive taget op igen i 2021.
Gjesing station
Vi har rejst sag vedrørende forholdene på Gjesing station, idet det er ældrerådets opfattelse, at forholdene ikke tager hensyn til rollatorbrugere, kørestolsbrugere og gangbesværede, idet overgangene er etableret med høje niveauforskelle. Ældrerådet er af den opfattelse, at alle overgange bør etableres niveaufrie. Vi vil fortsat forfølge denne sag i 2021.
Digitale løsninger
Ældrerådsmedlemmer har deltaget i afprøvning af digital løsning til ansøgning om praktisk hjælp. Det er klart vores oplevelse, at såfremt man fremadrettet vælger digitale løsninger, så bør funktionaliteten være væsentligt forbedret.
Kommunikation
Vi har i 2020 haft fokus på kommunikationen ud til kommunens seniorer, idet vi lægger alt vedrørende ældrerådets arbejde på vores hjemmeside, ligesom vi løbende lægger informationer på facebook. Derudover har vi hvert kvartal annonce i ugeavisen, som informerer om de væsentlige sager fra perioden.
Vi havde også planlagt et arrangement i efteråret for alle +60 årige i kommunen, men på grund af restriktioner valgte vi at aflyse, men vi håber, at også dette arrangement vil kunne blive gennemført i løbet af 2021.
Den 02.02.2021, Gertrud Hansen, formand
Ældrerådet har i 2019 været involveret i mange spørgsmål og sager, og i den forbindelse har vi naturligvis afgivet høringssvar, ligesom vi jævnligt stiller spørgsmål til såvel forvaltningen som det politiske udvalg, når vi finder anledning hertil.
Med hensyn til høringer, har vi bl.a. beskæftiget os med:
Kulturpolitik for Esbjerg kommune, Vision 2025 Velfærd
Her har vi fra ældrerådets side gjort opmærksom på udviklingen i antallet af seniorer i kommunen, hvilket også bør afspejle sig i de politiske overvejelser når det drejer sig om kulturelle tilbud samt vision for velfærd.
Esbjerg har tidligere besluttet at være en demensvenlig og aldersvenlig kommune. Dette bør også afspejle sig i såvel kulturelle tilbud samt vision for velfærd. Her kunne vi fra ældrerådets side ønske, at der var større fokus på seniorerne, når vi kender den demografiske udvikling.
Sektorplan for sundhed og omsorg
Sektorplanen har også været genstand for ældrerådets høringssvar, hvor vi gør opmærksom på kommunens forpligtelser i forhold til stigningen i antallet af ældre, og det derved stigende behov for boliger, som lever op til fremtidens krav og forventninger, idet seniorerne er ligeså forskellige, som resten af befolkningen, hvorfor boligtilbuddene bør afspejle dette. Der er behov for nytænkning på boligområdet.
Ubetjent borgerservice
I forbindelse med budgetvedtagelsen blev besluttet, at der i 2019 skulle indføres ubetjent borgerservice i Ribe og Bramming. Ældrerådet har gjort opmærksom på de mange problemstillinger herved, og i særdeleshed de forringede forhold for ældre og andre, som ikke magter digitale løsninger. Den ubetjente borgerservice-løsning blev indført i Ribe, dog ikke uden mange startvanskeligheder, og fra ældrerådets side afventer vi nu evalueringen heraf.
Budgetforslaget for 2020
Budgetforslaget for 2020 gav også anledning til store bekymringer i ældrerådet, idet de mange forslag til besparelser ville få store konsekvenser for kommunens svageste ældre og medføre væsentlige serviceforringelser.
De senere år er der tilført penge til ældreplejen via de centralt aftale puljer i forbindelse med finansloven. Det har betydet mange millioner tilført til Esbjerg kommune målrettet ældreplejen. Efter en årrække bliver disse puljer overført til almindelig bloktilskud, hvilket betyder, at kommunen selv kan beslutte, hvor midlerne skal bruges.
Denne mulighed benyttede byrådet sig af i forbindelse med budgetforliget, idet de særlige midler, som var afsat til klippekort (ekstra tid til beboere på plejehjem samt borgere, som modtager hjemmehjælp) blev fjernet fra ældreplejens budget. En så væsentlig forringelse, som har skabt stor skuffelse hos mange ældre.
Aktiviteter på plejehjem
Aktiviteterne på vore plejehjem har været genstand for drøftelser gennem en årrække.
Beboerne er blevet spurgt, hvilke forventninger de måtte have hertil, ligesom hvad indholdet kunne være.
Plejehjemsbeboerne giver udtryk for, at der er tilstrækkeligt med aktiviteter, men de efterspørger mere nærhed og tid til den enkelte.
Udvalget for sundhed og omsorg har derfor nedsat en arbejdsgruppe, hvor også repræsentanter fra ældrerådet deltager, som skal komme med forslag til aktiviteter og indhold, som lever op til beboernes forventninger.
Vi har dog i mellemtiden måttet konstatere, at ressourcerne til aktivitetsmedarbejdere er reduceret væsentligt i forbindelse med budgettet for 2020, og vi må så arbejdere videre med opgaven på baggrund af væsentlig færre ressourcer til formålet.
Etik i forbindelse med brug af velfærdsteknologi
Den velfærdsteknologiske udvikling giver anledning til etiske overvejelser både i det politiske udvalg samt ældrerådet.
Emnet har været anledning til møder og konferencer både lokalt samt på landsplan. Der er enighed om, at velfærdsteknologien skal bruges klogt, det skal være til gavn og nytte for borgeren. Teknologien må ikke indføres som besparelser, altså erstatning for de ”varme hænder”. Borgeren skal have mulighed for at vælge fra og til.
Fokuspunkter
I 2019 besluttede vi at nedsætte grupper med henblik på at sætte særligt fokus på forskellige emner
- velfærdsteknologi
- kulturforandring på plejehjem i henhold til værdighedspolitik
- kost og ernæring
Grupperne vil arbejde videre med emnerne i 2020.
Kommunikation
Vi har en ambition om at kommunikere ud til alle ældre borgere i kommunen, og i 2019 fik vi udarbejdet et magasin, som orienterer om ældrerådets arbejde, og magasinet blev omdelt til mange ældre samt institutioner i kommunen. Magasinet er blev rigtig godt modtaget.
Ældrerådet er også kommet på face-book, og vores hjemmeside bliver rigtig meget besøgt.
Vi har også valgt at indrykke kvartalsvise annoncer i Ugeavisen, som beskriver emner, som ældrerådet beskæftiger sig med.
Ribe, den 12.01.2020, Gertrud Hansen, formand
Ny valgperiode
Den 1. januar 2018 er en ny valgperiode startet for Ældrerådet, og det betyder introduktion og informationsmøder for de 14 medlemmer, hvoraf 5 er tidligere medlemmer og 9 nyvalgte medlemmer.
Puljer
De senere år er der tilgået kommunen midler, som er tiltænkt særlige områder og formål. Det betyder, at vi i ældrerådet har særlig fokus på disse midler, som er tiltænkt som forbedringer af vilkårene for de ældre borgere. Ældrerådet er naturligvis af den opfattelse, at midlerne skal forblive i ældreområdets budgetter, og vi vil fortsat have fokus herpå, og derfor vil vi også nøje følge budgetudviklingen for området.
De særlige midler, som folketinget har bevilget til ældreområdet, skal gerne fortsat kunne opleves som reelle forbedringer.
Kvalitetsstandard
Et særligt fokusområde vil også være kvalitetsstandarderne for såvel sygepleje som personlig pleje og praktisk hjælp samt madservice.
Kvalitetsstandarderne er et udtryk for kommunens serviceniveau, som man har forpligtet sig til, og her er det vigtigt, at vi fra ældrerådets side nøje følger dette, således at kvalitet og service fastholdes, ligesom der fra politisk side skal afsættes de fornødne midler, således at der er balance mellem kvalitetsstandard/serviceniveau og budget. Derfor bør der heller ikke ske reduktioner i de budgetlagte midler hertil.
Tilsyn
I den sammenhæng er den kommunale tilsynsforpligtelse en væsentlig faktor. Fra ældrerådets side følger vi også nøje denne udvikling, idet Esbjerg kommune har valgt at ændre på de kommunale tilsyn, hvilket betyder at man har reduceret antallet af uanmeldte tilsyn med ca. 50%, og derfor hovedsageligt udfører anmeldte tilsyn på plejecentrene. Fra ældrerådets side, er vi af den opfattelse, at kvalitetskontrol på såvel plejecentre samt hjemmeplejen er en væsentlig faktor i forhold til, om kvalitetsstander og dermed den politisk godkendte service overholdes.
Derfor har vi også foreslået at supplere tilsynene med kvalitetskontrol.
Aldersvenlig kommune
Esbjerg kommune er blevet optaget som en aldersvenlig kommune.
Fra ældrerådets side har vi forventninger til udviklingen herfor, idet ældresegmentet bør indtænkes i alle forhold allerede fra planlægningstidspunktet. Vi har tidligere gjort opmærksom på, at kommunen bør have større opmærksomhed på seniorer i forhold til bosætningspolitikken.
Demenskonference
I 2018 var ældrerådet også involveret i den afholdte demenskonference, som igen var særdeles velbesøgt. Det er vores opfattelse, at det fortsat er vigtigt at sætte fokus på demenssygdomme og de pårørendes vilkår.
Dialogmøder
Ældrerådet holder 2 dialogmøder årligt med udvalget for sundhed og omsorg. Fra ældrerådets side er det vigtigt at være i dialog med udvalget og herigennem gøre rede for vore synspunkter. I den forbindelse havde vi også i efteråret et fælles visionsseminar, hvor vi drøftede forholdene omkring værdighedspolitikken, som skulle revideres. Her skulle endvidere anføres et særligt afsnit omkring vilkår for pårørende samt livsafslutning som nye emner.
Værdighedspolitik
Som følge af visionsseminaret har ældrerådet fremsendt vore kommentarer til udvalget, ligesom vi har fremsendt anbefalinger til tiltag med henblik på at skabe kulturforandringer i ældreplejen, som en del af værdighedspolitikkens intentioner.
Vi foreslår bl.a.
- af-institutionalisering – mindre institution – mere hjem
- bedre mulighed for indflydelse/selvbestemmelse for plejehjemsbeboere
- øget fokus på individuelle ønsker/behov for den enkelte
Etik/politik ny teknologi
I forbindelse med dialogmøderne har vi fra ældrerådets side også særlig fokus på anvendelse af nye teknologiske løsninger. Vi finder det overordentligt vigtigt, at der udarbejdes en etisk politik for anvendelse af teknologiske løsninger i ældreplejen, herunder forskellige overvågningssystemer, hvilket udvalget har været enige i, hvorfor vi afventer initiativer herfor.
Ældrerådets mærkesager
I ældrerådet har vi også haft en intern visionsdrøftelse, og vi har valgt følgende mærkesager
- flere ressourcer til plejehjem
- kompetenceløft til personalet i ældreplejen
- etisk politik for anvendelse af ny teknologi
- kommunikation til frivillige på plejecentre
- rehabiliteringsophold bør være gratis
- busbillet til ældre til særpris
Nedlæggelse af borgerservice i Ribe og Bramming
Som følge af budgetdrøftelserne har kommunen besluttet nedlæggelse af den betjente borgerservice i Bramming og Ribe og iværksat en prøveperiode med en hjælpefunktion. Ældrerådet finder dette bekymrende, hvilket vi også har gjort opmærksom på, idet det jo oftest er seniorer, som har vanskeligheder med digitale løsninger, og derfor også den gruppe, som har brug for personlig betjening, ligesom nærhed også har betydning herfor.
Vi vil afvente resultaterne fra prøveperioden.
Information og kommunikation
Samtlige sager, som tilgår ældrerådet, har vi behandlet, og vi fremsender høringssvar i hvert tilfælde, ligesom vi jævnligt fremsender forslag og forespørgsler til det politiske udvalg.
I 2018 har vi også arbejdet med at forbedre kommunikationen ud til alle seniorer, som følger ældrerådets arbejde.
Vi har oprettet face-book side for ældrerådet, ligesom vi har forbedret vores hjemmeside, således at det er muligt at følge ældrerådets arbejde.
På ældrerådets vegne
Gertrud Hansen, formand
Regeringen har de seneste år valgt at tildele midler til særlige formål i kommunerne og heriblandt er ældreplejen blevet tildelt midler til bl.a. klippekort til hjemmeboende hjemmehjælpsmodtagere, værdighedspuljen med henblik på at skabe forbedret værdighed i ældreplejen samt som et nyt tiltag klippekortsmidler til plejehjemsbeboere, som blev startet op i 2017.
Ældrerådet har naturligvis beskæftiget sig løbende med disse puljemidler, idet nogle indsatser har været længere tid om at iværksætte, hvorfor ikke forbrugte puljemidler er flyttet til næste budgetår. Det har endvidere været vigtigt for ældrerådet at sikre sig, at disse øremærkede midler er blevet forbrugt på ældreområdet. Disse forhold vil også fremadrettet have vores opmærksomhed.
Regeringen har endvidere besluttet at iværksætte en national handleplan for demensramte, hvorfor kommunerne har iværksat nye tiltag på dette område.
Hidtil har embedslægeinstitutionen foretaget tilsyn med kommunens plejehjem. På dette område er der sket lovmæssige ændringer, som betyder, at fra 2017 vil kun et meget begrænset antal plejehjem modtage tilsyn herfra. Samtidig har Esbjerg kommune valgt, at man fremover kun vil foretage anmeldte tilsyn på plejehjemmene. Dette har vagt bekymring i ældrerådet, idet vi finder at såvel anmeldte som uanmeldte tilsyn har sin berettigelse, ligesom ældrerådet er af den opfattelse, at der bør foretages tilsyn med hensyn til efterlevelse af kommunens kvalitetsstandarder generelt, hvilket vi også har fremført overfor udvalget for sundhed og omsorg, men vores forslag mødte ikke politisk velvilje, og ældrerådet vil naturligvis nøje følge udviklingen.
I årets løb er vi desuden mødtes med lederen af visitationen, idet vi ønskede at drøfte formen for visitationssamtalen, ligesom vi også drøftede problemer omkring tildeling af nødkald samt brug af akut-telefon for terminale borgere i eget hjem.
Projektet omkring bygning af nyt plejecenter på Krebsestien er i fuld gang, og ældrerådet har været inddraget i processen vedrørende udvælgelse af vinderprojektet.
Også i 2017 har der været afholdt Olympiade for kommunens ældre borgere, og igen var oplevelsen særdeles positiv, og som et særligt indslag var plejehjemsbeboerne inviteret til cirkusforestilling. Et godt arrangement for beboerne og krævende for medarbejdere og frivillige, som skulle klare de praktiske opgaver.
I løbet af året har ældrerådet fremsendt høringssvar i forhold til de fremsendte sager, og vi kan her henvise til vores hjemmeside, hvor svarene er registreret.
I løbet af året har vi rettet henvendelse til udvalget for sundhed – og omsorg med forslag til forbedringer for kommunens ældre borgere.
Vi har foreslået forbedring af vilkår for brugen af flextrafik, således at ordningen kan bruges over kommunegrænserne i lighed med ordningen i nabokommunerne, hvilket er blevet godkendt.
Vi har foreslået, at kommunen forsikrer frivillige, som løser ulønnede opgaver, hvilket man har accepteret.
Vi har foreslået, at prisen for egenbetalingen for dagtilbud reduceres, hvilket politisk er godkendt, således at prisen er reduceret fra 1. januar 2018
Vi har foreslået, at såvel hjemmehjælpsmodtagere som plejehjemsbeboere får tilknyttet en kontaktperson, og arbejdet hermed er igangsat.
Vi har endvidere drøftet forholdene for hjemmehjælpsmodtagere, som har den opfattelse, at de møder rigtig mange forskellige hjælpere i løbet af ugen. Fra kommunens side er man af den opfattelse, at man begrænser det mest muligt som arbejdsforholdene nu tillader.
Ældrerådet har to årlige møder med udvalget for sundhed- og omsorg, hvor vi har mulighed for en direkte dialog med politikerne.
Ved mødet i efteråret drøftede vi bl.a. spørgsmålet omkring personaleressourcer til plejehjemmene ligesom vi drøftede muligheden for fremadrettet at kunne rekruttere kvalificeret personale til ældreplejen.
Vi gjorde endvidere opmærksom på manglen på aflastningspladser i Ribe efter lukningen af Riberhus, og udvalget bad forvaltningen se nærmere på muligheden for at etablere flere pladser på Margrethegården.
Endvidere foreslog ældrerådet, at der burde etableres et mødested for seniorer i Ribe i lighed med tilsvarende tilbud i Esbjerg og Bramming, og forvaltningen har igangsat arbejdet i forhold til afsøgning af muligheder.
2017 er valgår for ældrerådet, og derfor afholdt vi i sensommeren informationsmøder 3 steder i kommunen med henblik på at skabe opmærksomhed omkring valget samt at finde nye kandidater. Vi må dog konstatere, at interessen var ret begrænset på trods af møder og særlig annoncering.
Det viste sig, at kun 14 kandidater var opstillet til valget til det nye ældreråd, og som følge heraf blev der truffet beslutning om at udvide det eksisterende ældreråd fra 13 til 14 medlemmer, således at der ikke skulle afholdes reelt valg.
Det nye ældreråd har afholdt konstituerende møde, og der er således valgt ny formand samt næstformand og kasserer.
Navne på det nye ældreråd kan ses på vores hjemmeside.
www.aeldreraadet.esbjergkommune.dk
På ældrerådets vegne
Den 8. januar 2018, Gertrud Hansen, formand
Det var naturligvis med en vis bekymring, at ældrerådet fulgte iværksættelsen af byrådets beslutning om store besparelser på budgettet for 2016 på ældreplejen. Men de seneste års finanslovs beslutninger om tildeling af forskellige puljer til specifikke formål til forbedring af ældreplejen, har taget en del af konsekvenserne af besparelserne.
For 2016 blev det besluttet at tildele kommunerne midler i en såkaldt værdighedspulje. Betingelserne herfor var, at kommunen i samarbejde med ældrerådet fik vedtaget en værdighedspolitik og herunder beskrev de forskellige indsatsområder, man havde til hensigt at anvende midlerne til.
Politikken bygger på et grundlag for, at den enkelte ældre skal kunne fortsætte sit liv, også efter at man måske får brug for professionel hjælp.
Der er meget fokus på problematikken omkring demenssygdomme, det være fra politisk side og de forskellige medier. Ældrerådet har i den forbindelse også rettet henvendelse til det politiske udvalg, idet undersøgelser viste, at demente i Esbjerg kommune lå højst placeret med hensyn til forbrug af antipsykotisk medicin. På baggrund heraf, blev der i 2016 iværksat en udredning af forholdene, og vi afventer resultatet heraf.
I 2016 er arbejdet omkring etablering af det nye plejecenter på Krebsestien igangsat, og ældrerådet har repræsentanter inddraget i arbejdsgrupper, og vi vil naturligvis nøje følge arbejdet og gøre vores indflydelse gældende.
Den kollektive trafik i Esbjerg kommune har også været på dagsorden, idet der arbejdes på en større omlægning af bustrafikken, og vi har naturligvis også her gjort opmærksom på forholdene for kommunens ældre. I den forbindelse har vi også påpeget de særlige forhold for flextrafik, hvor vi har ønsket en forbedring, som ligestiller borgerne i Esbjerg med borgere i nabokommunerne.
Ældrerådet har også fokus på de pårørende til svage ældre, som har brug for meget hjælp og støtte i hverdagen. Vi valgte derfor at rette henvendelse til udvalget for sundhed og omsorg med ønske om udarbejdelse af en pårørendepolitik. Dette var udvalget lydhør overfor, og i efteråret blev politikken vedtaget.
Vi har endvidere rettet henvendelse med ønsket om forsikring af frivillige, således at frivillige, som yder en indsats for kommunens ældre, kan have sikkerhed for at være forsikret, hvis uheldet skulle være ude. Dette har man endnu ikke kunnet imødekomme, men vi har til hensigt at tage spørgsmålet op igen.
I forbindelse med budgetforhandlingerne har vi i samarbejde med Ældre Sagen rettet henvendelse til byrådet, idet vi finder, at man politisk også kunne fokusere på seniorer i forhold til kommunens bosætningspolitik, eftersom der blandt seniorer findes mange ressourcestærke borgere, som kunne tilføre kommunen noget, både økonomisk, social og kulturelt.
Som tidligere nævnt har der i de senere år tilflydt kommunen penge til forbedring af forholdene for ældre. Fra ældrerådets side følger vi nøje, hvordan disse midler bliver anvendt.
Der har bl.a. været midler til klippekortsordning, som kommunen ikke i tilstrækkelig grad har formået at formidle ud til brugerne, således at midlerne blev anvendt til formålet, hvorfor ordningen blev ændret til hovedrengøring i årets sidste måneder.
De godt 20 millioner, som Esbjerg kommune fik tildelt i forbindelse med værdighedspuljen, er også iværksat i den sidste del af 2016, og efter de seneste opgørelser viser der også her et billede af, at der måske skal gøres en ekstra indsats for at anvende midler i forhold til formålet.
I den forbindelse er der også anvendt midler til ansættelse af en række aktivitetsmedarbejdere, som er startet i efteråret.
Fra ældrerådets side vil vi i 2017 følge op på anvendelsen af puljemidlerne, således at vi har sikkerhed for, at midlerne bliver anvendt og til det rette formål.
Esbjerg kommune har i årets løb vedtaget en demensstrategi, hvilket vi finder særdeles positivt. Samtidig har ministeriet udarbejdet en national demens handleplan, som indeholder en række krav til kommunerne, herunder bl.a. krav om reduktion i anvendelse af antipsykotisk medicin, samt forbedring af forholdene for pårørende. Dette område vil få vores særlige opmærksomhed i 2017, og vi forventer, at strategien for Esbjerg kommune vil blive tilrettet i forhold til den nationale handleplan.
I sommeren 2016 blev det nye Akut-team indviet. Vi har store forventninger hertil, hvor vi håber, at det kan forhindre nogle akutte sygehusindlæggelser og måske begrænse presset på aflastningspladserne, og også dette nye tiltag vil få vores særlige opmærksomhed i 2017.
Vi har i forskellige sammenhænge samarbejdet med Ældre Sagen i Esbjerg kommune, idet vi på trods af forskelligt grundlag for vores virke, har fælles målgruppe, nemlig de ældre i kommunen. Derfor valgte vi også at arrangere årets ældretræf i samarbejde med Ældre Sagen. Arrangementet var en stor succes, og vi måtte desværre afvise en del på grund af pladsmangel.
Vi vil i 2017 arbejde med større synlighed af ældrerådets arbejde og øge informationen ud til borgerne, og herunder også ældrerådets hjemmeside.
På ældrerådets vegne
Den 04.01.2017, Gertrud Hansen, formand