- Forside
- Forespørgsler, høringssvar og læserbreve
- Høringssvar
Høringssvar
Læs vores svar på spørgsmål vi bliver hørt i fra kommunen.
Høringssvar 2023
Udvalget for sundhed og omsorg, Esbjerg kommune
Ældrerådet har modtaget forslag til ny sundhedspolitik for 2023-2030 i høring, og i den forbindelse skal vi hermed fremsende følgende kommentarer:
Overordnet set, er det ældrerådets opfattelse, at det bærende helhedssyn bygger på faktorerne fysisk, psykisk og social trivsel er en positiv tilgang til sundhedspolitikken, idet disse faktorer har stor betydning for ældres sundhed og trivsel i hverdagen.
I øvrigt er det ældrerådets opfattelse, at med udgangspunkt i sundhedsprofilen for Esbjerg kommune,bør der iværksættes indsatser som vil kunne imødegå disse sundhedsmæssige udfordringer, som sundhedsprofilen indikerer, således at der udarbejdes handleplaner, som løbende evalueres. Ligeledes mener vi, at Esbjerg kommune bør foretage en evaluering af de sundhedsmæssige indsatser de seneste 4 år i forhold til den tidligere sundhedsprofil, hvilket naturligvis gælder alle aldersgrupper, med henblik på afdækning af effekten.
En væsentlig faktor i forhold til ældres trivsel er muligheden for at skabe relationer, det være til familie, venner, naboer og sundhedsfagligt personale. Derfor bør der indtænkes muligheden for fællesskaber ved de eksisterende plejehjem for pensionister, som bor i nærområdet, idet de bør have mulighed for at deltage i dagtilbud og andre aktiviteter på lige fod med plejehjemsbeboere.
Med hensyn til social trivsel, så er boligforholdene en væsentlig faktor for seniorerne.
En del kommuner har etableret boligtilbud for seniorer kaldet ”Senior+”, hvor seniorer profiterer af fællesskabet, som modvirker ensomhed , ligesom nabohjælpen har en positiv indvirkning på hverdagen, og hvor boenheden har en fælles kommunal hjælp, som er ”behovsrelateret” og ikke nødvendigvis visiteret. Det tætte naboskab øger trivslen og begrænser ensomhed og utryghed. Derudover bør der skabes mulighed for seniorbofællesskaber.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Udvalget for Plan- og Byudvikling, Esbjerg kommune
08.01.2023
Høringssvar vedrørende besparelser på den kollektive trafik i Esbjerg kommune
Det er ældrerådets holdning, at den kollektive trafik løbende skal tilpasses i forhold til
behovet, ligesom der bør være en tilpasning i forhold til byudviklingen.
Det er ældrerådets vurdering, at Esbjerg kommune ikke har udvist rettidig omhu med
hensyn til busbetjeningen i Ribe området, idet bybussen i årevis har kørt den samme rute uden at forholde sig til udviklingen, hvilket også i andre sammenhænge er bemærket.
Der er ingen busbetjening af det nye boligområde Klostermarken.
Den gamle bydel har ingen busbetjening.
Indkøbscentret ved Føtex m.v. har ingen busbetjening.
Endvidere har Esbjerg kommune i andre trafikale sammenhænge ønsker om at begrænse personbiltrafikken i middelalderbyen, hvilket jo på anden vis stiller større krav til kollektiv trafik.
Derfor bør bybussen i Ribe nytænkes:
Bybussen udskiftes med mindre handicapvenlig bus.
Ruterne ændres til at omfatte den gamle bydel, den sydlige bydel, de nye boligområder og de nye indkøbscentre.
Fra ældrerådets side er det yderst vigtigt at bemærke, at bybusserne er en væsentlig faktor i forhold til ældre og handicappedes muligheder for at have et aktivt liv.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Høringssvar 2022
Udvalget for Plan- og Byudvikling, d. 28. november 2022
Busbetjeningen i Esbjerg kommune
Ældrerådet er bekendt med, at der er visse overvejelser med henblik på begrænsning af
udgifterne til busdriften, og i den forbindelse har man overvejet nedlæggelse af bybussen i Ribe.
Den nuværende bybus kører udelukkende i den østlige og nordlige bydel i forhold til
Banegården, dvs. Tangekvarteret og Nørremarken.
Derfor finder ældrerådet også anledning til at foreslå, at man nytænker busdriften i Ribe, ogderfor foreslår vi, at:
- nuværende bus ændres til en mindre bus, som kan køre i den indre by.
- bussen skal være handicapvenlig, således at kørestols- og rolatorbrugere kan
- bruge bussen.
- ruten omlægges så indre by, den vestlige bydel og den sydlige bydel bliver omfattet.
- dvs. Domkirken, Kurveholmen, Feriebyen og parkering Syd.
- ruten ændres så der køres forbi handelscentret omkring Føtex.
- hyppigheden ændres fra nuværende halvtimesdrift.
Fra ældrerådets side er det yderst vigtigt at bemærke, at bybusserne er en væsentlig faktor i forhold til ældre og handicappedes muligheder for at have et aktivt liv.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Ældrerådets høringssvar vedrørende budgetforslag 2023
Ældrerådet er informeret om det foreliggende forslag til budget for 2023, ligesom vi er orienteret om besparelser, som endnu ikke er nærmere defineret og placeret på de forskellige politik-områer, og foranlediget heraf, skal vi hermed fremsætte vore synspunkter i forhold til sundhed og omsorg.
En forudsætning for en god og tryg ældrepleje er, at kommunen råder over de nødvendige kvalificerede medarbejdere, hvorfor der bør være den tilstrækkelige økonomi, således at det er muligt at:
- tiltrække
- fastholde samt
- løbende give den nødvendige kompetenceudvikling og
- øge antallet af uddannelsespladser, så vi har det nødvendige rekrutteringsgrundlag
Dette er en forudsætning for at levere den nødvendige pleje og omsorg i takt med de øgede krav, idet borgerne i stigende takt har flere konkurrerede diagnoser, sygehusene reducerer liggetiden og således stilles der større krav til kommunens ældrepleje.
Vi må forvente øgede investeringer i teknologiske løsninger til gavn for ældre medborgere og medarbejderne, øget fokus på nye tilbud og eksempelvis specielle tilbud til borgere med demens.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Vedrørende projekt ombygning og etablering af signalanlæg ved Storegade 88, Esbjerg
Ældrerådet har modtaget ovennævnte projekt i høring.
På baggrund af de modtagne oplysninger samt informationer i forbindelse med mødet, så er det ældrerådets forventning, at projektet gennemføres i henhold til tilgængelighedsrevisionen og trafiksikkerhedsrevisionens anførte anbefalinger.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Plan og Byudvikling, Esbjerg kommune, d. 08.04.2022
Vedrørende projekt ombygning og etablering af signalanlæg ved Hedelundvej /Storegade
Ældrerådet har modtaget ovennævnte materiale i høring, og med henvisning til materialets omfang og tekniske karakter skal vi hermed fremsende vore generelle bemærkninger hertil.
Vi finder derfor anledning til at henvise til Esbjerg kommunes overordnede visioner for inkludering og fremkommelighed i det offentlige rum, hvor alle har mulighed for at deltage, hvorfor vi også forventer, at der tages mest mulig hensyn til de svageste trafikanter i forbindelse med ombygninger og nyetableringer.
Vi forventer derfor også, at samtlige overgange etableres niveaufrie jf. de modtagne tilkendegivelser fra henholdsvis udvalgsformand og direktør for Plan og Byudvikling.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Esbjerg kommune, Plan- og byudviklingsudvalget, 6. marts 2022
Signalreguleret kryds Havnegade/Stormgade
Ældrerådet har modtaget sagen vedrørende renovering af krydset ved Havnegade/Stormgade i høring, og i den forbindelse ønsker vi at bemærke den relativt korte høringsfrist, når man tager det omfangsrige materiale i betragtning.
Som svar på høringen henvises til skrivelsen til ældrerådet den 25. februar 2022 underskrevet af henholdsvis udvalgsformand Henning Ravn og direktør for teknik og miljø Erik Jespersen, hvor der meddeles ældrerådet, at fremtidige projekter som udgangspunkt vil være med fuld tilgængelighed og dermed også anlægges med niveaufrie overgange.
Foranlediget heraf, har ældrerådet derfor en forventning om, at der foretages en revidering af projektet, således at ovennævnte krav er opfyldt. I øvrigt bør de anførte bemærkninger fra tilgængeligheds revisionen også genovervejes i projektet.
Ældrerådet forventer at modtage det reviderede projekt i høring.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Esbjerg kommune, Vej og Park, 20. februar 2022
Høring vedrørende sektorplan for park, skov og friluftsliv
Ældrerådet har modtaget sektorplan for park, skov og friluftsliv 2022-2033 samt Forslag til Handlingskatalog 2022-2026 i høring.
Ældrerådet finder det særdeles positivt, at Esbjerg kommune ønsker at sætte retning for udviklingen af det offentlige grønne i byerne, de bynære naturområder, skovene og kysten samt mulighederne for at bruge de grønne områder alt efter ønske og behov for alle generationer.
I øvrigt finder vi det positivt, at der er udarbejdet idékatalog med eksempler på omsætning af mål til konkrete handlinger, som vi vil se frem til blive realiseret.
Fra ældrerådets side har vi særlig fokus på, at kommunen skal være inkluderende og lettilgængelig for alle uanset eventuelle fysiske begrænsninger, og her tænker vi både på bymiljøer, ved kysten/stranden og ude i det åbne land, hvorfor der overalt bør sikres, at alle overgange etableres som niveaufrie, således at også kørestolsbrugere, rollatorbrugere og barnevogne har adgang til alle offentlige områder. Der bør være fokus på diversiteten i naturen, så der er tilbud for alle borgere.
Der bør være strategisk placerede hvilesteder for alle, og især skal der være opmærksomhed på, at bænke skal være forsynet med armlæn ligesom trapper skal være forsynet med gelænder af hensyn til ældre og gangbesværede.
Der bør sikres adgang til det åbne land med mulighed for, at alle generationer i fællesskab kan være aktive eller blot nyde naturen, ligesom der skal være mulighed for leg, læring, aktiviteter, motion og hvilesteder i naturen.
Endvidere bør der være fokus på bevarelse af det åbne land og særlige udsyn og dertil hørende natur, som er egnens særpræg.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Til Handicaprådet og Ældrerådet.
Plan & Byudviklingsudvalget fik på mødet 10. februar en redegørelse for indholdet og omfanget af det flerårige projekt omkring Gjesing Station som Esbjerg kommune har fået bevilliget midler til fra den statslige busfremkommelighedspulje.
Derudover redegjorde forvaltningen for den seneste klage over tilgængeligheden for såvel ældre som handicappede, i nogle af overgangene i krydsene,.
Gjesing Station projektet er et ret omfattende projekt, som har arbejdet med grundlæggende at forbedre fremkommeligheden omkring Gjesing Station og Bilka krydset. Forbedret fremkommelighed for busserne, forbedrede forhold for gående, cyklende, kombinationsrejsende såvel som bilister generelt.
Der er etableret trappe og elevator med adgang til perron, flyttet busstoppesteder tættere på stationen, etableret cykelsti, lagt fortove, lavet nye svingbaner og optimeret signalanlæg.
Forvaltningen besigtigede projektet efter det afsluttende asfaltslidlag blev lagt og inden mødet med Plan & Byudviklingsudvalget.
Vurderingen er, som påpeget af Ældrerådet og Handicaprådet, at flere af de asfaltramper, der er lavet i krydsene, ikke giver den fornødne tilgængelighed for hverken en rollator- eller kørestolsbruger.
Et arbejde med at forbedre tilgængeligheden i en række overgange sættes derfor i gang.
I bygge-/anlægsprojekter i det offentlige rum med tilknyttet tilgængelighedsrevisor, vil forvaltningen, som aftalt tilbage i 2020, bede om input fra både Ældreråd og Handicapråd.
Udgangspunktet for bygge-/anlægsprojekterne er, at der laves fuld tilgængelighed, og dermed også niveaufrie overgange. Der vil dog være tilfælde, hvor det ikke er muligt eller sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Venlig hilsen
Henning Ravn
Formand for Plan & Byudviklingsudvalget
og
Erik Jespersen
Direktør for Teknik & Miljø
Esbjerg Kommune, Sundhed og omsorg, 23. januar 2022.
Ældrerådet har modtaget forslag til strategi for mental sundhed i Esbjerg kommune i høring.
Vi finder det positivt, at kommunen ønsker at sætte fokus på mental sundhed for alle aldersgrupper, og fra vores side ønsker vi naturligvis at sætte fokus på de +60årige.
Når vi ser på det fremsendte materiale, er det naturligt at sætte fokus på uønsket ensomhed, som er et væsentligt problem for mange i denne aldersgruppe. På baggrund af de anvendte data, som er indhentet før corona pandemien, er det vores opfattelse, at problemerne må anses for at være vokset i de sidste to år.
Vi forventer, at strategien følges op af reelle handlingsplaner med mål og pejlemærker for indsatserne.
Vi mener, at kommunen skal støtte op om foreninger og frivillige tiltag samt partnerskabsaftaler i civilsamfundet, som kan være forebyggende mod ensomhed. Disse tiltag kan med fordel indgå i handleplanen.
Der kan være behov for kommunal hjælp og støtte til ”ildsjæle” som tager initiativer i forhold til ensomhedsbekæmpelsen med forskellige aktivitetstilbud og mødefora.
Der bør skabes mulighed for at fastholde ældre efter rehabiliteringstilbud i andet aktivitetstilbud/samvær.
Der skal sættes mere fokus på de tilbud, der allerede findes med bl.a. bedre oplysning til borgerne.
Øget fokus på den mentale sundhed i alle de situationer, hvor kommunens medarbejdere møder borgerne.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Høringssvar 2021
Esbjerg kommune, Ribe, 17.12.2021
Projekt Aktiv i Esbjerg Strand
Ældrerådet er blevet orienteret om projektet for aktivitetscenter for vandaktiviteter i Esbjerg Strand, og i den forbindelse skal vi herved gøre opmærksom på vore forventninger til projektet.
Overordnet set, forventer vi, at projektet lever op til Esbjerg kommunes visioner om tilgængelighed for alle i det offentlige rum.
Det betyder, at vi naturligvis har en forventning om, at faciliteterne kan bruges af alle uanset om man skulle være ramt af forskellige fysiske eller andre begrænsninger.
Der bør være særlig fokus på adgangsforholdene for kørestolsbrugere, gangbesværede og rollatorbrugere.
Der bør også være særlig opmærksomhed på forholdene for blinde og svagtseende i forhold til informationsoversigter, advarselstavler og lignende, hvor der er mulighed for anvendelse af nye teknologier, som tilgodeser disse handicaps.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Svarbrev fra Esbjerg Kommune
Kære Ældreråd i Esbjerg Kommune
Mange tak for jeres henvendelse den 23. september 2021 vedrørende manglende ældre- og handicapvenlige boliger i Ribe området. Vi har drøftet jeres henvendelse på Sundhed & Omsorgsudvalgsmødet den 4. oktober 2021.
Ældrerådet henviser til, at der ingen ældre- og handicapvenlige boliger er i Ribe området. Årsagen hertil er kommunalhistorisk. I den daværende Ribe Kommunes område er der ikke opført kommunale, almene ældreboliger. Derimod har Ribe Boligforening cirka 175 seniorboliger, hvor man skal være over 55 år og ikke have hjemmeboende børn for at komme i betragtning foruden at være på boligforeningens venteliste.
Dermed er det i Ribe-området Ribe Boligforening, som visiterer borgere i seniorboliger. Denne praksis er forskellig fra praksis i Esbjerg- og Brammingområdet, hvor kommunen har visitationsretten til ældreboliger.
Herudover har Obbekjerfonden også i en årrække været udbyder af seniorvenlige boliger med Obbekærparken og Bøge Allé – i alt 132 seniorboliger.
I forhold til plejeboliger på enten Margrethegården, Åhaven eller Dagmargården er det Esbjerg Kommune, som visiterer hertil. Udbuddet af ældre- og handicapvenlige boliger i Ribe-området forventes i nær fremtid udbygget. Blandt andet på Ribe Jernstøberi-grunden, hvor status på nuværende tidspunkt er, at jordbunds- og forureningsundersøgelserne er færdiggjort, og der pågår for øjeblikket en analyse af undersøgelserne fra Teknik & Miljøs side.
Herudover er forvaltningen i gang med at undersøge udvidelsesmuligheder i Ribe for senior- og handicapvenlige boliger, ligesom det undersøges, om bydelen Ribelund er fuld udnyttet.
Med hensyn til plejeboliger er der i Budget 2023 afsat ca. 11 mio. kr. til en udvidelse af plejehjemmet Åhaven med otte boliger. Ifølge dækningsgraden for plejeboliger i Ribe-området vil der først være behov for yderligere plejeboliger i Ribe i 2025. Derfor er projektet endnu ikke igangsat.
Med venlig hilsen
Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune
Udvalget for Sundhed og Omsorg, Ribe, 23.09.2021
Ældrerådet har modtaget oversigt over boliger med visitationsret samt placering heraf i Esbjerg kommune.
Af oversigten fremgår fordelingen blandt distrikterne. Der findes således 727 boliger i alt, og heraf er der 119 boliger i distrikt syd.
Af de 119 boliger i distrikt syd, så er der ingen boliger placeret syd for Darum.
Vi er i ældrerådet bekendt med, at flere borgere bosiddende i det hidtidige Ribe kommune er tilbudt bolig i henholdsvis Gørding, Bramming og Esbjerg. For 4 borgere er det blevet nødvendigt at flytte, således at 1 er flyttet til Gørding, 1 er flyttet til Bramming og 2 er flyttet til Esbjerg.
Ældrerådet er af den opfattelse, at man som borger i situationer, hvor man har brug for flytning til handicapvenlig bolig, skal det være muligt at få tilbud om bolig i sit nærområde, således at man kan bibeholde sit netværk og undgå ensomhed som konsekvens af flytning.
Ældrerådet opfordrer derfor til, at man finder en anden fordeling af boligerne, således at borgere fra Ribe området kan tilbydes egnet bolig i nærområdet.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Ældrerådet er blevet præsenteret for direktionens budgetforslag for 2022 og i den forbindelse ønsker vi at fremsende følgende kommentarer:
Reduktion af dækningsgraden
Ældrerådet er af den opfattelse, at der ikke bør ske yderligere reduktion af dækningsgraden i forhold til antal plejeboliger, ligesom vi naturligvis forventer, at kommunen overholder den lovmæssige ventetidsgaranti på plejeboliger, og at dette kan ske uden ændringer i visitationskriterierne. I øvrigt viser den demografiske udvikling, at der vil blive behov for yderligere plejeboliger samt ældreboliger bredt fordelt i kommunen, således at borgerne kan forblive i deres nærmiljø.
Generel reduktion i sygepleje og hjemmepleje
Det er ældrerådets opfattelse, at der ikke bør ske besparelser på de generelle kerneydelser, idet der forventes stigning i antal ældre borgere i kommunen sammenholdt med, at mange borgere kan behandles for mere og mere komplekse sygdomme, som kræver specialiseret sygepleje.
Besparelser på rengøring
Under corona epidemien blev der taget særlige initiativer til bedre hygiejne med henblik på begrænsning af smittespredning. Resultatet heraf viste, at disse forhold har betydet begrænset smitte for corona tilligemed mange andre virusrelaterede sygdomme, som har betydet færre syge børn, færre syge forældre, færre syge ældre, færre syge medarbejdere - hvilket er til gavn for hele samfundet, så derfor mere fokus på rengøring og almindelig hygiejne med henblik på forebyggelse af sygdomme, hvorfor der naturligvis ikke bør skæres i budgettet til rengøring.
Rekruttering og fastholdelse
På landsplan drøftes manglen på kvalificeret personale til ældreplejen, hvorfor ældrerådet mener, at Esbjerg kommune bør være på forkant med udviklingen, og derfor mener vi, at der bør afsættes ressourcer til initiativer i forhold til rekruttering, fastholdelse og kompetenceudvikling til medarbejdere i ældreplejen. En forudsætning for en god og værdig ældrepleje er tilstedeværelsen af kompetente og velkvalificerede medarbejdere i samtlige stillinger.
Nye teknologiske løsninger
Der udvikles hele tiden nye teknologiske løsninger til brug for ældreplejen. Fra ældrerådets side vil vi foreslå, at der afsættes ressourcer i budgettet til investeringer i ny teknologi, som kan være til gavn for såvel brugere som medarbejdere.
Aktivitetshus for seniorer i Ribe
Ældrerådet vil endnu engang nævne, at der bør være samme tilbud til seniorer bredt fordelt i kommunen, hvorfor vi finder, at der skal findes tilbud til seniorer i Ribe i lighed med Esbjerg og Bramming.
På ældrerådets vegne, Gertrud Hansen, formand
Til Borgmester Jesper Frost Rasmussen, Esbjerg kommune
På vegne af Ældrerådet, Handicaprådet, Udsatterådet samt Vindrosens bestyrelse retter jeg herved henvendelse med henblik på aftale om møde med ønsket om en fælles drøftelse af forhold om tilgængeligheden i det offentlige rum og handicapstrategiske pejlemærker i Esbjerg kommune.
Som baggrund for drøftelsen kan jeg oplyse, at Ældrerådet det seneste år gentagne har rettet henvendelse til forvaltningen for teknik og miljø hvor vi bl.a. har gjort opmærksom på den manglende høring, som kommunen er forpligtet til. Derudover har vi gentagne gange rettet henvendelse til såvel forvaltning samt det politiske udvalg omkring forholdene ved Gjesing station, som vi finder uacceptable og i særdeleshed uhensigtsmæssige for rollatorbrugere, kørestolsbrugere, barnevogne og andre svage trafikanter.
Vi håber, det vil være muligt at træffe aftale om et mødetidspunkt, hvor du har mulighed for at mødes med en repræsentant fra hvert råd og bestyrelse.
Med venlig hilsen
på vegne af Ældrerådet, Handicaprådet, Udsatterådet, Vindrosens bestyrelse
Gertrud Hansen, formand Ældrerådet
Teknik og byggeudvalg, Esbjerg kommune, 23.03.2021
Tilgængelighed i det offentlige rum.
Esbjerg kommune har besluttet at kommunen skal være et tilgængeligt og inkluderende levested for alle, således at også borgere med handicap kan være en del af samfundslivet.
Derfor er det også med forundring, at ældrerådet kan konstatere, at området ved Gjesing station, hvor mange borgere skifter mellem buslinjer og tog, at overgangene er etableret med niveauspring, idet projektet ikke er udført i henhold til tilgængelighedsrapporten, hvor der bl.a. på side 8 er anført ”Projektet gennemgås for varierende kantstenslysninger, og håndbogens anbefalinger følges for fortove”.
Forårsager heraf har vi den 2.7., 17.7. og 1.9. 2020 rettet henvendelse til afdeling for teknik og bygge omkring ovenstående og gjort opmærksom på problemet, ligesom vi har anmodet om et møde med henblik på en drøftelse. Ældrerådet har endvidere deltaget i et møde ved Gjesing station og her tydeliggjort problematikken.
Fra ældrerådet side ønsker vi, at kommunen lever op til målsætningen om tilgængeligheden og sætter handling bag de politiske beslutninger, således at nuværende og fremtidige anlægsarbejder udføres i overensstemmelse hermed.
Med venlig hilse
Gertrud Hansen formand
Teknik og miljø, Direktør Erik Jespersen, Esbjerg kommune
Fremkommelighed, Gjesing station
I henhold til de politisk vedtagne vedtægter for Ældrerådets arbejde i Esbjerg kommune § 3, kan ældrerådet fremsætte forslag til de politiske udvalg.
Under henvisning hertil ønsker vi derfor at fremsætte følgende forslag til behandling i Teknik og byggeudvalget:
1. Ved nyetablering og renovering af vej- og lyskryds etableres niveaufrie overgange mellem fortove og kørebaner. Anlægget udføres i overensstemmelse med ”Vejreglernes håndbog om tilgængelighed for alle færdselsarealer”.
2. Der foretages vurdering af forholdene ved trafikknudepunkter samt områder, hvor der færdes mange mennesker med henblik på belysning af forholdene for alle brugeres mulighed for fremkommelighed.
3. Ved Gjesing station ændres tilgængeligheden i overensstemmelse med trafiksikkerheds- og tilgængeligheds revisorernes anvisning i deres rapport af 12. marts 2019.
Ældrerådets skrivelse af 23.03.2021 bedes indgå som bilag til sagen.
Projektleder Torben Hartung, Teknik og miljø, Esbjerg kommune
Forhold omkring etablering af forplads ved Jerne station
Ældrerådet har modtaget materiale vedrørende etablering af forholdene ved Jerne station, og på baggrund heraf skal vi herved gøre opmærksom på vores synspunkter, idet vi finder:
- At der udføres niveaufrie (0 cm) overgange til hævede flader.
- At alle fodgængerpassager udføres niveaufrie.
- At de niveaufrie overgange udføres med en stigning på 1:20.
- At der for ledelinjer m.m. inddrages en blindekonsulent.
- At man i øvrigt vedrørende kantstenslysninger bruger ”Færdselsareal for alle – universelt design og tilgængelighed”
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen, formand
Høringssvar 2020
Udvalget for sundhed og omsorg
Esbjerg kommune
6700 Esbjerg
Ribe, 26.11.2020
Høringssvar vedrørende demensstrategi 2025
Ældrerådet har modtaget Esbjerg kommunes forslag til demensstrategi for perioden 2020-2025, og vi finder, at strategien indeholder mange positive synspunkter.
Overordnet set kunne vi have ønsket, at strategien havde indeholdt en række målbare strategiske pejlemærker for den anførte tidsperiode.
Med udgangspunkt i den demografiske udvikling, som viser en væsentlig formodet tilgang af borgere med demens, finder vi at
der bør sikres kompetenceudvikling til samtlige medarbejdere i plejen set i lyset af forventet stigning af demensramte samt borgere med tilsvarende behov for støtte.
- antallet af daghjemspladser til demente bør øges i lokalmiljøet
- antallet af midlertidige pladser bør øges i lokalmiljøet af hensyn til aflastning af pårørende
- at der rettes særlig opmærksomhed på yngre demente og deres familier
- at der investeres i ny teknologi, som kan give forbedrede muligheder for demente
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
formand
Svar fra Social og Sundhed Esbjerg kommune
Kære Ældrerådet i Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune vil gerne sige mange tak for jeres bemærkninger til høring over udkast til Demensstrategi 2025.
Høringssvaret er blevet forelagt Sundhed & Omsorgsudvalget, som har følgende tilbagemelding:
Ældrerådet ytrer ønske om, at strategien havde indeholdt en række målbare strategiske pejlemærker for den anførte tidsperiode. Ældrerådet må meget gerne komme med konkrete eksempler herpå.
Ældrerådet skriver, at der bør sikres kompetenceudvikling til samtlige medarbejdere i plejen. Esbjerg Kommune har i perioden 2017-2019 gennemført projektet ”Praksisnært kompetenceforløb, som har haft fokus på at styrke demensindsatsen ved at give det sundhedsfaglige frontpersonale et praksisnært kompetenceløft på demensområdet. I alt har 311 medarbejdere, fordelt på SOSU, sygeplejersker og terapeuter, gennemført et kompetenceudviklingsforløb, som bl.a. har forbedret deres evner til tidligt at opspore borgere med tegn på demens, anvende viden, kompetencer og værktøjer i rehabiliteringen af borgere med demens samt inddrage pårørende i de forebyggende, udredende, behandlende og rehabiliterende indsatser.
Endvidere gennemfører Esbjerg Kommune i perioden 2020-2022 projektet ”Værdighed i praksis”. Projektets formål er, gennem et målrettet kompetenceudviklingsforløb, at give medarbejderne de nødvendige redskaber og viden til at kunne omsætte borgerens forståelse af værdighed til praksis – herunder værdighed i relation til borgere med demens og deres pårørende.
Ældrerådet påpeger, at antallet af daghjemspladser til demente bør øges i lokalmiljøet. I Esbjerg Kommune tilpasses antallet af daghjemspladser løbende og justeres i forhold til efterspørgsel. Det samme gør sig gældende i relation til daghjemspladser til mennesker med demens.
Ældrerådet tilkendegiver endvidere, at antallet af midlertidige pladser bør øges i lokalmiljøet af hensyn til aflastning af pårørende. I Esbjerg Kommune findes der en række midlertidige intervalpladser, som bruges i forbindelse med aflastning af pårørende. Samtidig ser vi, at et stort antal pårørende ønsker, at aflastningen skal ske i eget hjem, hvorfor den primære aflastning finder sted i hjemmet, efter de pårørendes eget ønske.
Ældrerådet giver udtryk for et ønske om mere fokus på yngre mennesker med demens og deres familier. Esbjerg Kommune har i 2018, i relation til fokusområdet Rehabilitering, oprettet et Rådgivnings- og aktivitetscenter for yngre borgere med demens (RAC), som har specifikt fokus på denne målgruppe med tilbud om anonym støtte, rådgivning og oplysning.
Slutteligt skriver Ældrerådet, at der bør investeres i ny teknologi, som kan give forbedrede muligheder for mennesker med demens. Under strategiens fokusområde ”Rehabilitering” sættes der fokus på at øge udviklingen og anvendelsen af velfærdsteknologiske løsninger, med henblik på at skabe tryghed og understøtte borgeren i at være selvhjulpen. I de tilfælde hvor det, sammen med mennesket med demens og den pårørende, vurderes, at den nye teknologi vil bidrage positivt til deres samlede livskvalitet, investeres der i relevante teknologiske løsninger.
Såfremt I har spørgsmål eller bemærkninger til ovenstående, er I velkomne til at kontakte os.
Venlig hilsen
Sundhed og Omsorgsudvalget
Udvalget for Sundhed og Omsorg
Esbjerg kommune
6700 Esbjerg
Ribe, 26.11.2020
Ældrerådet har modtaget sektorplan 2020-30 i høring og på baggrund af rådets drøftelser har vi følgende kommentarer hertil.
Planlægningen af placeringen af fremtidige plejeboliger bør tage udgangspunkt i behovet i borgernes nærmiljø, således at ældre ved indflytning i en plejebolig har mulighed for at bevare tilknytningen til deres hidtidige nærområde.
Ligeledes bør det indgå i planlægningen, at der etableres et tilstrækkeligt antal midlertidige boliger/aflastningspladser i tilknytning til borgernes nærmiljø, idet den nuværende placering er meget skævt fordelt i forhold til borgernes naturlige lokale tilknytning.
Af forvaltningens oplæg fremgår, at man tilbageruller en række tidligere beslutninger om nedlæggelser af plejehjemspladser, og i den forbindelse ønsker Ældrerådet at gøre opmærksom på, at den tidligere beslutning om udvidelse af antal pladser på Åhaven i Ribe bør indtænkes i den fremtidige planlægning, således at Ribe byområde råder over et tilstrækkeligt antal pladser i forhold til det forventede fremtidige behov i henhold til dækningsgraden.
At lejeomkostningerne for nyetablerede plejeboliger ikke må være en hindring for økonomisk ressourcesvage borgere, som ellers af økonomiske årsager ikke har mulighed for at komme i betragtning til disse plejeboliger.
At kommunen bør overveje at indføre et minimumsrådighedsbeløb for plejehjemsbeboere, således at økonomisk ressourcesvage borgere sikres et vist rådighedsbeløb til personlige fornødenheder.
At Esbjerg kommune bør overveje at etablere et antal akutpladser i henhold til sundhedsloven som supplement til akut-sygeplejen.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
formand
Svar
Kære Ældrerådet i Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune vil gerne sige mange tak for jeres bemærkninger til høring over Sektorplan for Sundhed & Omsorg 2020-30. Høringssvaret er blevet forelagt Sundhed & Omsorgsudvalget, som har følgende tilbagemelding:
Ældrerådet ytrer ønske om, at placeringen af fremtidige plejeboliger bør tage udgangspunkt i behovet i borgernes nærmiljø. Hertil kan udvalget svare, at borgernes nærmiljø tænkes ind. Der vil dog fortsat gælde, at der altid vil være en plejehjemsplads i Esbjerg Kommune med håbet om, at denne passer ind til borgernes nærmiljø. Men denne efterspørgsel er svær - udover styringsværktøjet dækningsgrad – at forudse og planlægge efter.
I forhold til midlertidige boliger ønsker Ældrerådet ligeledes et tilstrækkeligt antal i borgernes nærmiljø. Her er det afgørende at bevare en tilstrækkelig faglighed i større enheder, som det findes i dag. Der er med budgetvedtagelsen for 2021-24 to midlertidige pladser på vej på Margrethegården i Ribe, så der som minimum er to midlertidige pladser i alle nærmiljø i kommunen.
Ældrerådet ønsker, at den tidligere beslutning om annullering af udvidelse af Åhaven i Ribe igen bliver aktuel, så dækningen i Ribe-området kan forbedres. Hertil kan der henvises til Sektorplanens side 30, hvor det fremgår, at den påtænkte udvidelse af Åhaven kan tages op til genovervejelse ved et fortsat behov for plejeboliger i Ribe-området.
Der bliver spurgt ind til lejeomkostninger for nyetablerede plejeboliger med det for øje, at der ikke må være en økonomisk hindring i at kunne få en sådan plejebolig. Her er svaret, at alle borgere har lige muligheder for at få en plejebolig, og, at boligydelsen er indtægts- og formueafhængig. Det vil sige, at borgere med en lav økonomisk indtægt og formue får en høj boligydelse, mens bedre økonomisk stillede får en mindre boligydelse. Det medfører, at borgernes økonomiske situation tages i betragtning, så alle borgere har mulighed for at bo i en plejebolig. Det gælder også i nyetablerede plejeboliger, hvilket de foreløbige huslejeberegninger viser.
I forlængelse af de økonomiske forhold skriver Ældrerådet, at kommunen bør overveje at indføre et minimumsrådighedsbeløb for plejehjemsbeboere. Hertil henviser Sundhed & Omsorgsudvalget til Social & Arbejdsmarkedsudvalget, da det er indenfor deres forvaltningsområde, at sådanne tilskud kan gives.
Til sidst opfordres Sundhed & Omsorgsudvalget til at etablere et antal akutpladser i henhold til sundhedsloven som supplement til akut-sygeplejen. Dette har været forsøgt, og ifølge erfaringerne ønsker borgerne helst at modtage denne hjælp i eget hjem, hvilket derfor efterleves.
Såfremt I har spørgsmål eller bemærkninger til ovenstående, er I velkomne til at kontakte os.
Venlig hilsen
Sundhed & Omsorgsudvalget
Udvalget for sundhed og omsorg
02.09.2020
Høringssvar budget 2021
På baggrund af præsentationen af budgetforslag for 2021 ønsker såvel Ældrerådet som Ældre Sagen i Esbjerg kommune at fremkomme med følgende kommentarer, idet vi generelt er af den opfattelse, at ældreplejen bør styrkes set i lyset af mange års besparelser og nedskæringer.
Flere midler til plejehjemmene.
Der bør tilføres flere midler til plejehjemmene, således at normeringerne kan styrkes i såvel dag-,aften- og nattimerne. Vi finder, at der er behov for flere ”varme hænder”, således at plejen kan foregå på en sådan måde, at den vedtagne værdighedspolitik kan efterleves. Derudover bør der være ressourcer til at opretholde en god hygiejne og rengøringsstandard, så vi har mulighed for at undgå smittespredning.
Genindførelse af klippekortsordning.
I øvrigt finder vi, at klippekortsordningen bør genindføres, så Esbjerg kommune lever op til samme serviceniveau som øvrige kommuner i Danmark.
Mere tid i hjemmeplejen.
Der bør endvidere vurderes, om der afsættes tilstrækkelig tid til hjemmehjælpsmodtagere, idet mange svage borgere oplever stort tidspres på medarbejderne, som har betydning for trivslen for vore svageste medborgere.
Med venlig hilsen
på vegne af
Ældre Sagen Esbjerg kommune
Hanne Meyer
Ældrerådet Esbjerg kommune
Gertrud Hansen
Udvalget for Sundhed og Omsorg
Ribe, 13.04.2020
Høringssvar vedrørende statusrapport tilsyn 2019 samt strategi kvalitetsudvikling
Ældrerådet har modtaget ovennævnte i høring, og i den forbindelse skal vi hermed fremsende følgende bemærkninger.
Overordnet set, er det ældrerådets opfattelse, at kvalitetsopfølgningen sikres bedst ved kombinationen af uanmeldte tilsyn, anmeldte tilsyn samt kvalitetstilsyn, idet de forskellige tilsynsmetoder vil give forskellige informationer, og således give det bedste grundlag for læring og kvalitetsudvikling.
Med hensyn til gennemgang af tilsynsrapporter for 2019 er der anført en række forhold, som giver anledning til spørgsmål i forhold til læring og opfølgning.
I forhold til læring, hvordan indgår registreringer af ”utilsigtede hændelser”?
Der er anført forhold omkring klagesager, er der beskrevet en strategi herfor, herunder problematikken omkring kommunikation, hvor der kunne iværksættes kompetenceudvikling med henblik på forbedring af kommunikationen.
Overholdes ventetiden på træning og rehabilitering jvf. lovgivningen på nuværende tidspunkt?
Samtidig kunne vi ønske, at der i forbindelse med tilfredshedsundersøgelsen blandt hjemmehjælpsmodtagere, også tages kontakt til den nærmeste pårørende med henblik på et bredere og mere nuanceret billede af hverdagen.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
formand
Udvalgets svar til Ældrerådet
Sundhed & Omsorg
Dato 4. maj 2020
Sundhed & Omsorgsudvalgets svar til Ældrerådets høringssvar på status på tilsyn 2019 samt tilsynsstrategi 2020
På vegne af Sundhed & Omsorgsudvalget kommer hermed følgende svar:
Ældrerådet ønsker, at der fortsættes med en blanding af anmeldte og uanmeldte tilsyn
Sundhed & Omsorg har haft gode erfaringer med en blanding af anmeldte og uanmeldte tilsyn.
Frikommuneforsøget gav os muligheden for at udføre tilsyn som anmeldte. Efter udløb af denne periode er vi imidlertid, indtil anden udmelding, tilbage til at udføre tilsyn som uanmeldte, således at Servicelovens § 151 følges.
En evaluering af frikommuneforsøget, herunder også formen anmeldte tilsyn kontra uanmeldte, er undervejs.
Det er dog vigtigt at påpege at Sundhed & Omsorg altid kan tage på anmeldte tilsyn, hvis vi bliver opmærksom på nogle forhold der kræver et tilsyn.
Ældrerådet spørger til hvordan registreringer af utilsigtede hændelser foregår.
Den medarbejder, som opdager en UTH, indberetter i en national database via hjemmesiden www.dpsd.dk. Når medarbejdere starter indberetningen guides vedkommende undervejs af systemet. Hvis en medarbejder er i tvivl om, hvordan det gøres/evt. er læse/stavesvag, så hjælper teamleder med indberetningen.
En patient eller pårørende har endvidere også en mulighed for at indberette en UTH og indgangen er også via hjemmesiden www.dpsd.dk.
Kommunens risk manager Lisbeth Holm kan i øvrigt bidrage med nærmere orientering til Ældreråd/udvalg ved behov.
Ældrerådet spørger om der er iværksat kompetenceudvikling vedrørende kommunikation
Kommunikation i vanskelige situationer/relationer vil til stadighed udgøre et udviklingspotentiale.
I 2020 har vi igangsat et større projekt ”Værdighed i praksis”. En del af dette projekt har som mål at forbedre kommunikationen i driften.
Ældrerådet spørger om ventetiden på træning og rehabilitering overholdes i forhold til den fastsatte ventetid?
Ventetiden overholdes ikke fuldstændig endnu. Vi har dog set klare forbedringer i løbet af 2019, og vi arbejder fortsat kontinuerligt på at få nedbragt ventetiden yderligere.
I forbindelse med udbrud af covid-19 er der dog ikke den samme aktivitet som normalt, hvorfor opgørelser over ventetid ikke er repræsentative på nuværende tidspunkt.
Ældrerådet foreslår at pårørende inddrages ved den næste tilfredshedsundersøgelse.
Det syntes vi er en god idé, og vi har bedt forvaltningen om at undersøge muligheden for dette.
Venlig hilsen
På vegne af udvalget
Lars Mølskov Knudsen
Kontorchef
Biblioteksstruktur i Esbjerg kommune
Dato 12.02.2020
Vi har modtaget oplæg vedrørende forslag til biblioteks struktur i Esbjerg kommune i høring.
I den forbindelse har vi følgende tilkendegivelser:
I forhold til kulturpolitikken i Esbjerg kommune, må bibliotekstilbuddet ses som et af fyrtårnene, og derfor også anses som et væsentligt tilbud til borgerne, som bør vægtes højt, og derudover anses bibliotekerne også som kulturelle mødesteder rundt i kommunen, hvor der også udenfor de 3 hovedbyer bør være tilbud, som tilgodeser borgere i alle aldre, hvor tilgængeligheden er yderst væsentlig.
Vi finder det meget relevant at bevare og udvikle dette tilbud i tråd med samfundets udvikling til samtlige borgere i kommunen, idet bibliotekernes funktion må være at formidle, inspirere, udvikle og motivere borgere i alle aldre til at finde glæde og nytte ved brugen af de mangeartede tilbud.
Derudover kan bibliotekerne danne ramme om øvrige kulturelle tilbud i nærområderne samt initiere tilbud til forskellige målgrupper, herunder eventuelle tiltag i forhold til ensomhedsbekæmpelse, altså være det kulturelle midtpunkt, mødested og forum for forskellige interessegrupper.
Med hensyn til forhold for brugerne er det væsentligt at påpege tilgængeligheden som er yderst væsentlig, ligesom brugervenligheden for ikke-digitale skal være tilstede, idet en stor del borgere stadig har store udfordringer i forhold til digitale løsninger, hvorfor den personlige betjening bør bevares såvel centralt som lokalt.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
formand Ældrerådet
Udvalget for Sundhed og Omsorg
Ribe, 10.01.2020
Kvalitetsstandarder
Ældrerådet har modtaget ovennævnte i høring, og som følge af vedtagne besparelser på budgettet for 2020 har vi konstateret ændringer i kvalitetsstandarder, som må betragtes som serviceforringelser, og i den forbindelse har vi følgende bemærkninger:
Holdtræning kan være positivt for mange borgere, blot bør der stadig være opmærksomhed omkring borgere, som af forskellige årsager ikke kan finde indpas heri, således at der stadig er mulighed for individuelle løsninger målrettet den enkelte borger.
Bortfald af hjælp til indkøb vækker stor bekymring hos ældrerådet. Vi ønsker derfor, at Esbjerg kommune undersøger nærmere, om alle borgere, også dem som bor udenfor byområderne, har mulighed for at få leveret dagligvarer med jævne mellemrum samt omkostningerne herved.
Disse forhold skal også ses i lyset af bortfald af klippekortsordningen, som har givet mulighed for fleksibilitet for de svageste borgere.
Vi har endvidere konstateret, at hovedrengøring er indskrevet i kvalitetsstandarden jf. vores bemærkning om ankestyrelsens afgørelse, og det er vores forventning, at ydelsen bliver visiteret i henhold til intensionen i afgørelsen.
Derudover har vi bemærket, at kvalitetsstandarderne indeholder bemærkninger vedrørende kontinuitet i plejen, og i den forbindelse ønsker vi, at der sættes større fokus på hjemmeplejens planlægning, således at man begrænser antallet af forskellige hjælpere i det enkelte hjem, hvilket vil betyde forbedret kontinuitet samt større tryghed og tilfredshed for den enkelte hjemmehjælpsmodtager.
Til sidst vil vi blot bemærke, at der i teksten til kvalitetsstandarderne er en del fejl, som kan give anledning til misforståelser bl.a. med hensyn til forkert og manglende tegnsætning.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
formand
Høringssvar 2019
Byrådet
Esbjerg kommune
6700 Esbjerg
Den 07.10.2019
Budgetforslag 2020
Det er med stor bekymring, at ældrerådet d.d. har modtaget orientering om forslag til besparelser på budgettet for 2020.
Der foreslås lukning af 28 plejehjemspladser, hvilket vil have store konsekvenser for de pågældende beboere, som vil skulle omplaceres til andre ledige pladser på de eksisterende plejehjem.
For svage og demente ældre kan en flytning være en traumatisk oplevelse, og en væsentlig del vil ikke kunne magte dette, og i værste fald kan dette få fatale konsekvenser for nogle.
En nedsættelse af udvalgte indsatser til borgere i eget hjem vil få stor betydning for den enkelte borger, som er afhængig af professionel hjælp i hverdagen. En generel reduktion af tiden kan betyde, at medarbejderne overser forhold af væsentlig karakter, ligesom bortfald af opgaver kan medføre forringelse af sundhedstilstanden, som over tid kan medføre væsentlige helbredstab.
Som eksempel kan nævnes manglende kompressionsbehandling, hvilket kan medføre bensår, som kan udvikle sig til koldbrand, som i værste fald kan medføre amputation.
Esbjerg kommune er de senere år tilført ekstra midler i form af puljer med henblik på et løft af ældreplejen. Kommunen får stadig tilført disse midler nu i form af bloktilskud.
Det er naturligvis særdeles skuffende at konstatere, at disse midler nu fjernes fra ældreområdet, og det tiltrængte løft af ældreplejen er væk, idet alle tiltag fjernes med forslag om afsked af aktivitetsmedarbejdere samt bortfald af ressourcer til klippekortsordningerne. Plejehjemmenes ressourcer vil fremover udelukkende kunne række til den basale pleje, og aktiviteter og indhold i tilværelsen vil være reduceret til et minimum.
Esbjerg kommune har tidligere fokuseret på at være
en demensvenlig kommune
en aldersvenlig kommune
vedtaget værdighedspolitik samt kvalitetsstandard for plejen
og fra ældrerådets side ønsker vi, at man også politisk tager ansvar herfor og sørger for, at de fornødne midler er tilstede, således at man kan leve op til de vedtagne politiske forpligtelser.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
formand
Ribe, den 12.07.2019.
Sektorplan for sundhed og omsorg
Ældrerådet har modtaget forslag til sektorplan i høring.
I den forbindelse ønsker vi at fremkomme med følgende kommentarer.
Ældrerådet er enige i, at der fremover bør nytænkes i forhold til boligbehovet for seniorer.
Erfaringer fra andre kommuner viser, at ældre i bofællesskaber klarer sig længere i egen bolig, hvorfor der bør satses på bofællesskaber for seniorer, ligesom der bør satses på bofællesskaber med sundhedsfaglig støttefunktion.
Seniorvenlige boliger bør indtænkes i samtlige nybyggerier, således at der skabes grundlag for mangfoldighed, dette gælder både aldersmæssigt, boligstørrelse samt omkostningsmæssigt.
Der bør endvidere være boligtilbud til ældre overalt i Esbjerg kommune også de mindre bysamfund, hvorfor man kunne foreslå, at der udarbejdes en brugerundersøgelse i relation til en behovsanalyse. I øvrigt bør nye tiltag indtænkes i kommuneplanen.
Med hensyn til det fremtidige behov for plejehjemspladser, jvf. forhold omkring dækningsgraden i relation til 80+ årige, så forventer ældrerådet naturligvis, at ventelistegarantien på plejeboliger overholdes i henhold til lovgivningen.
Med venlig hilsen
på vegne af Ældrerådet
Gertrud Hansen
formand
Esbjerg kommune
6700 Esbjerg
Ribe, 01.05.2019
Vision 2025 Velfærd
Esbjerg kommune har udarbejdet oplæg til Vision 2025 vedrørende velfærd.
I den forbindelse finder Ældrerådet, at hensynet til den demografiske udvikling bør danne grundlag for visse overvejelser i forhold til ovennævnte vision.
Det er således, at i 2025 forventes der at være 87.000 flere 80-årige borgere i Danmark, og en væsentlig andel heraf vil formentligt være bosiddende i Esbjerg kommune.
Derfor er det også ældrerådets opfattelse, at disse forhold bør afspejles i visionerne for kommunen.
Vi tænker bl.a. på nytænkning i forhold til boligområdet, eksempelvis etablering af nye boformer, herunder bofællesskaber, bofællesskaber med støttefunktion samt boliger til flere generationer, ligesom overvejelser bør tages med hensyn til boligudbud for såvel økonomisk svage som økonomisk stærke seniorer.
Tilbuddene skal dække hele kommunen, også de mindre samfund udenfor hovedbyerne.
Med venlig hilsen
på ældrerådets vegne
Gertrud Hansen
formand
Esbjerg kommune
6700 Esbjerg
Ribe, 01.05.2019
Kulturpolitik 2019
Esbjerg kommune har fremsendt kulturpolitik 2019 i høring, og i den forbindelse ønsker Ældrerådet at fremkomme med følgende bemærkninger.
Den almindelige demografiske udvikling peger i retning af flere ældre generelt på landsplan, hvorfor vi finder, at også kommunerne fremover skal være opmærksomme på tilgangen af antal seniorer, hvilket betyder, at der bør fokuseres på denne målgruppe.
Det gælder selvfølgelig både hvad angår kulturelle tilbud generelt, men også i høj grad tilgængeligheden overalt i kommunen, både hovedbyerne men også i høj grad udenfor hovedbyerne.
Med venlig hilsen
på ældrerådets vegne
Gertrud Hansen
formand
Udvalget for Sundhed og Omsorg
Esbjerg kommune
6700 Esbjerg
Ribe, 21.03.2019
Vedrørende Årsrapport 2018 for tilsyn samt Tilsynspolitik 2019
Ældrerådet har modtaget ovennævnte i høring.
I henhold til den vedtagne tilsynspolitik er den organisatoriske tilgang til tilsyn generelt, at der herigennem skabes læring og kvalitetsudvikling.
I den forbindelse ønsker Ældrerådet at gøre opmærksom på, at trods læringselementet i tilsynene, så har medicinhåndteringen givet anledning til bemærkninger gennem flere år, og derfor finder vi, at der bør sættes yderligere fokus herpå fremadrettet, således at disse fejl og mangler kan begrænses yderligere.
Med venlig hilsen
Gertrud Hansen
Formand
Esbjerg kommune
Sundhed og omsorg
6700 Esbjerg
Ribe, 22.01.2019
Ældrerådet har modtaget materiale vedr. tilbudsindhentning for fodpleje
I den forbindelse ønsker Ældrerådet at gøre opmærksom på, at vi er af den opfattelse, at
de pågældende, som bliver valgt som leverandør af ovennævnte ydelser, bør fremsende dokumentation for uddannelse/autorisation for såvel indehaver af klinik samt eventuelle medarbejdere, som udfører ovennævnte opgaver, således at der er sikkerhed for kvalitet i de leverede ydelser.
Med venlig hilsen
på ældrerådets vegne
Gertrud Hansen
formand